Kadić o odluci Ustavnog suda: Izreka kaže da kada politika uđe na vrata suda, onda pravo i pravda bježe kroz prozor

0

Ustavni sud je danas odbio žalbu Pokreta Naprijed, koji je tražio ponavljanje izbora na biračkom mjestu u podgoričkom naselju Doljani.

Odluka je donijeta jednoglasno, uz saglasno izdvojeno mišljenje predsjednice Ustavnog suda Snežane Armenko.

Nosilac liste Pokreta Naprijed Vuk Kadić izjavio je za za Gradsku RTV da će oni, uprkos odluci, uzdignutog čela nastaviti borbu za pravnu državu, u kojoj će struka i integritet biti jači od politike i diskriminacije.

„Odluka Ustavnog suda da odbije žalbu za ponavljanje izbora na biračkom mjestu Doljani u Podgorici slika je i prilika Crne Gore u kojoj živimo“, rekao je Kadić.

Istakao je da ga odbijanje žalbe ne čudi, jer je, kako tvrdi, svima jasno da je riječ o političkoj odluci.

“I ima jedna izreka jednoga čuvenog advokata koji kaže: „Kada politika uđe na vrata suda, onda pravo i pravda bježe kroz prozor“, i mislim da je to najbolja rečenica koja oslikava trenutnu situaciju sudstvu, nažalost. Jer, ako oni koji su posljednji branioci Ustava, zakona, prava i pravde u jednoj držav, donose odluku suprotno svim zakonima i svim pravnim normama, onda prosto ne znamo u kakvoj državi živimo i koja nam je budućnost”, kazao je Kadić.

Ipak, Kadić je dodao da se nadao da su se neke stvari, poput unaprijed poznatih presuda, ostavile u prošlosti poslije 30. avgusta 2020. godine.

“Ja ovde imam jednu dilemu koju ponavljam i kažem ne znam šta je poraznije – činjenica da je Ustavni sud donio odluku suprotnu svojoj praksi 2021. godinem kada je zbog iste stvari ponovio izbore na biračkom mjestu u Nikšiću, ili je poraznija situacija upravo činjenica da su, nažalost, kompletna Podgorica i Crna Gora znali kakav će biti ishod glasanja, a čekali smo evo dvije nedelje da oni donesu nešto“, naglasio je Kadić.

Poručio je da će nastaviti da se bore za pravnu državu, i da, prije svega, znanje bude ispred politike.

“Ovo nije kraj Pokreta Naprijed, mi u ovom trenutnu možda jesmo izgubili bitku, ali nismo izgubili rat. Mi ćemo nastaviti politički angažman”, zaključio je Kadić, prenosi „Gradski“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.