Lakušić: Saradnja sa UNESCO-om i međunarodnim institucijama je naš prioritet

0

Izvorište „Bolje Sestre“ uvršćeno je 2017. godine na UNESCO-ovu prestižnu mapu 150 najznačajnijih karstnih izvora na svijetu. Ova lista obuhvata karstne izvore koji su od ključnog značaja za ekosisteme, vodosnabdijevanje i održivi razvoj, a njihovo očuvanje je od globalnog interesa.

Izvorište „Bolje Sestre“ je dragocjen resurs Crne Gore, a njegovo uvršćavanje na UNESCO-ovu listu dodatno naglašava njegovu važnost ne samo za naš zemlju, već i na globalnom nivou. Ova prestižna oznaka ukazuje na jedinstveni ekološki i hidrološki značaj izvorišta, koje se ne može posmatrati samo kroz prizmu njegove infrastrukture, već kao integralni dio globalnih napora da se zaštite i očuvaju najvažniji vodni resursi svijeta.

UNESCO, kao vodeća organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, prepoznaje i promoviše prirodne resurse koji imaju izuzetnu važnost za biodiverzitet, ekologiju i ljudsku civilizaciju. Karstni izvori su posebno osjetljivi na klimatske promjene i ljudske aktivnosti, te je njihova zaštita prioritet u borbi za očuvanje čistih vodnih resursa na globalnom nivou.

Izvorište ‘Bolje Sestre“ ne samo da snabdijeva crnogorsko primorje pijaćom vodom, već predstavlja i suštinski prirodni ekosistem. Njegova uloga u regulaciji vodnih ciklusa, te očuvanju ekološke ravnoteže, ne može biti zanemarena. U tom kontekstu, UNESCO-ova oznaka nas obavezuje da preduzmemo sve potrebne mjere kako bismo ga dugoročno zaštitili.

Ovaj korak otvario je vrata za dalju saradnju sa UNESCO-om, što može uključivati tehničku i stručnu podršku u implementaciji najnovijih standarda za zaštitu vodnih resursa. Regionalni vodovod će se aktivno uključiti u globalne inicijative koje promovišu održivo upravljanje vodnim resursima, uključujući razmjenu iskustava sa drugim zemljama i regijama čiji su karstni izvori takođe prepoznati na UNESCO-ovoj listi.

Ovo priznanje dodatno obavezuje naše društvo da ulaže u modernizaciju infrastrukture, očuvanje ekoloških standarda i jačanje kapaciteta za očuvanje ovog izvora.

Pored toga, izvorište „Bolje Sestre“ ima važnu ulogu u širem regionalnom i evropskom kontekstu, jer služi kao primjer održivog upravljanja karstnim vodnim resursima. Njegovo uključivanje na UNESCO-ovu listu otvara mogućnosti za dalji razvoj naučno-istraživačkih projekata koji bi unaprijedili razumijevanje karstnih sistema i doprinijeli zaštiti sličnih ekosistema širom svijeta.

Saradnja sa UNESCO-om i međunarodnim institucijama može nam omogućiti primjenu najnovijih tehnologija i metoda za monitoring i očuvanje izvorišta „Bolje sestre“, što će dugoročno doprinijeti stabilnosti i održivosti vodosnabdijevanja crnogorskog primorja – zaključio je predsjednik OD „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Zoran Lakušić

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.