Putin: Rusija i sve države BRIKS-a su otvorene za saradnju zarad izgradnje boljeg svijeta u kome će se uzimati u obzir interesi svakog naroda!

0

Sledeći talas globalnog ekonomskog napretka javlja se upravo u zemljama globalne većine, pa je zemljama BRIKS-a potrebna sopstvena platforma za razvoj potencijala rastućih ekonomija, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici Samita BRIKS-a u formatu „BRIKS plus/autrič“.

– Važno je graditi alternativne, pouzdane i oslobođene svakog diktata multilateralne finansijske mehanizme, proizvodne i logističke lance, uspostaviti razmjenu tehnologija i naprednih znanja, razvijati i povećavati kapacitete novih međunarodnih saobraćajnih koridora – rekao je Putin.

Svrha ove platforme je povećanje investicionih tokova u zemlje BRIKS-a, Globalnog juga i Istoka i fokusiranje na ulaganje sredstava u velike infrastrukturne i tehnološke projekte, objasnio je ruski lider.

On je napomenuo da je Rusija otvorena za zajednički rad sa zemljama Globalnog juga i Istoka na izgradnji boljeg svijeta, u kome će se voditi računa o interesima svakog naroda i poštovati njegovo pravo na suvereni razvoj.

– Rusija je, kao i sve države BRIKS-a, otvorena za saradnju sa zemljama Globalnog juga i Istoka na promovisanju inkluzivnog i održivog razvoja u cilju izgradnje boljeg svijeta. Svijet u kome će se uzimati u obzir mišljenja i interesi svakog naroda, poštovati njihovo pravo na suvereni razvoj, identitet i priznavati apsolutna vrijednost svih kultura, tradicija i religija bez izuzetka – istakao je Putin.

Prelazak na novi multipolarni svjetski poredak ometaju sile navikle da dominiraju nad svima, primijetio je ruski predsjednik.

– Prelaz na pravedniji svjetski poredak ne ide lako. Njegovo formiranje ometaju sile navikle da razmišljaju i djeluju u logici dominacije nad svim i svačim – istakao je Putin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.