Orban poručio Spajiću: Vaš rad se vidi, Crna Gora je prilika za Evropsku uniju

0

Crna Gora ulazi u finiš integracionog procesa i sada je već svima jasno da vaša zemlja nije problem već prilika za samu Evropsku uniju, poručio je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban tokom susreta sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem, koji boravi u prvoj radnoj posjeti Budimpešti.

Cilj Spajićeve posjete je definisanje konkretnih aktivnosti na planu podrške Mađarske članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji ali i unapređenje bilateralnih odnosa sa akcentom na dinamiziranje privredne saradnje.

U tom kontekstu, premijer je izrazio očekivanje da će tokom mađarskog predsjedavanja Savjetu EU, odnosno do kraja godine, biti održana Međuvladina konferencija (IGC) na kojoj će biti zatvorena četiri pregovaračka poglavlja.

“Poslije IBAR-a, ovo je monumentalni trenutak za Crnu Goru. U prilici smo da nakon više od sedam godina zatvorimo pregovaračka poglavlja. Pošteno smo radili, očekujemo i pošten tretman”, poručio je Spajić.

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban saopštio je tokom susreta da Crna Gora na tom planu može očekivati njihovu punu podršku te da je zahvaljujući rezultatima Crne Gore i optimizam politike proširenja na veoma visokom nivou.

“Radili ste i to se vidi. Uložićemo maksimalan trud da se IGC održi u decembru mjesecu, što će u kontekstu vašeg pregovaračkog procesa biti ključni korak naprijed”, istakao je Orban.

Tokom sastanka bilo je riječi o unapređenju bilateralne saradnje te je ocijenjeno da je širok spektar mogućnosti u različitim oblastima, posebno u domenu: infrastrukture, ekonomije, trgovine, poljoprivrede i energetike.

Na toj liniji premijer Spajić je predstavio investicioni potencijal Crne Gore i rekao da se u narednih nekoliko godina planiraju višemilionski vrijedni projekti u infrastrukturi.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o različitim reformskim procesima kao i izazovima i podsticajima za privredu u cilju postizanja ekonomskog rasta. Posebno će se, kako je dogovoreno, razmotiriti i povećanje frekvencije letova između Crne Gore i Mađarske, sa potencijalnom otvaranja linije za Tivat.

Konstatovano je i povećano interesovanje mađarskih investitora za ulaganja u Crnu Goru, što potvrđuje i namjera širenja investicionog portfolija mađarske 4iG grupe koja je već prisutna na crnogorskom tržištu.

Radnom ručku koji je u čast posjete predsjednika Vlade Crne Gore priredio mađarski premijer Viktor Orban prisustvovalo je preko 50 predstavnika mađarskih kompanija među kojima su: OTP Bank, 4iG, V-HÍD Építőipari, Hungest Hotels, UTB Envirotec, Capsys Informatikai, Hungarian Water Technology Corporation i drugi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.