Dodik: Informisaću Putina o stalnom pritisku koji Zapad vrši na nas

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otkrio je o čemu će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama samita BRIKS-a u Kazanju.

Dodik je istakao da će ruskog predsjednika informisati o pritiscima Zapada na Banjaluku po pitanju antiruskih sankcija.

„Informisaću ga o stalnom pritisku koji Zapad vrši na nas – to su zemlje Evropske unije, SAD, a posebno Velika Britanija po pitanju njihovog zahtjeva da se pridružimo antiruskim sankcijama, koje Republika Srpska nikada neće da uvede. Imamo čvrst stav po ovom pitanju“, naglasio je Dodik.

Republika Srpska neće pristati ni na zahtjev koji je dobila od Evropske komisije a tiče se uvođenja viznog režima sa Rusijom, poručio je Dodik.

„Takođe ću ga obavijestiti da smo bukvalno par dana prije moje posjete RF dobili zahtjev EK o potrebi uvođenja viznog režima sa Rusijom i da nećemo dati saglasnost, svjesni smo da će to postati novi razlog za pritisak Zapada“, rekao je on.

Dodik je dodao i da će sa Putinom razgovarati o tome kako održavati ekonomske kontakte Moskve i Banjaluke, pošto je Rusija važan partner za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Republike Srpske planira da ruskom predsjedniku ispriča i o poteškoćama sa kojima se Banjaluka suočava u okviru ekonomske saradnje sa Moskvom, prije svega zbog zapadnih sankcija.

„Želim da pričamo i o načinima za čuvanje naših kontakata jer mi ne želimo da izgubimo Rusiju kao partnera“, zaključio je Dodik.

On je dodao da je sastanak sa Putinom za njega najvažniji i da je planirano da se održi na kraju dana.

„Prije svega bih želio da pohvalim organizaciju ovog najvažnijeg samita, koji je istorijski. To dokazuje da Zapad nije uspio da izoluje Rusiju kako je želio“, rekao je Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.