U Podgoricu stigli reciklomati sa nagradnim sistemom: Recikliraj i osvoji vrijedne nagrade

0

Najveća ekološka akcija „Odvoji, recikliraj, osvoji!“, koju organizuje Zeleni talas, počela je 20. oktobra ispred Univerzitetsko sportsko-kulturnog centra u Podgorici. Ova inicijativa, koja traje do 3. novembra svakog dana od 16 do 21 sat, ima za cilj da motiviše građane/ke da pravilno odlagažu ambalažni otpad. Građani/ke Podgorice imaju priliku da donesu plastične flaše i limenke, ubace ih u reciklomate i osvoje vrijedne nagrade, uključujući glavnu nagradu – iPhone 15.

„Jako smo zadovoljni rezultatima koje je akcija do sada postigla. U prethodnim gradovima, kao što su Bar, Tivat, Cetinje i Ulcinj, odziv građana bio je izuzetno veliki. U samo prva četiri dana akcije u Podgorici, sakupili smo preko 16.000 komada ambalaže, što pokazuje koliko je ova inicijativa važna i koliko može doprinijeti očuvanju životne sredine“, poručili su iz Zelenog talasa.

Posebno su zahvalili Ambasadi Savezne Republike Njemačke koja je donirala sredstva za nabavku jednog reciklomata, ističući da je upravo ova podrška ključna za realizaciju ovakvih akcija.

Ova akcija, kako navode, nije samo prilika za osvajanje nagrada, već i konkretan korak ka zdravijem i zelenijem društvu.

Tri reciklomata, postavljena ispred Univerzitetsko sportskog-kulturnog centra, omogućavaju građanima da na jednostavan način doprinesu očuvanju okoline, dok ih nagradni sistem dodatno motiviše da se uključe.

„Pored plastične ambalaže, sakupljaju se i čepovi, koji će se koristiti za izradu klupa od recikliranog materijala, koje će biti donirane školama i vrtićima. Ambalaža mora biti u svom izvornom obliku, ne smije biti presovana i mora biti čista, u suprotnom je reciklomat neće prihvatiti“, navode u saopštenju.

U sklopu akcije postavljene su i reciklažne stanice za staklenu ambalažu, čime se omogućava građanima i građankama da pravilno odlažu staklene flaše i tegle.

Zeleni prijatelji i sponzori koji su podržali akciju u Podgorici su: Ambasada Savezne Republike Njemačke, Eko-fond, Univerzitetski sportsko-kulturni centar, TOMRA, Erste banka, ETG Grupa, 3G mobile, Carlsberg, Pesi, Dr Brado, Nelt MNE – Oreo, Montenegro Stars Hotel Group, NEST Coworking prostor, Balviten, Atrio, zlatara Methadžović, Hotel Resurs, Kancelarija za mlade Glavnog grada Podgorica, Deponija d.o.o. Podgorica, Čistoća d.o.o. Podgorica, Plantaže, Cedevita, Bigor, Sport Vision, Ćatić doo – Replay i Nectar, Kapetanov Konak, Etno selo Komarnica, Drugačija Radio Stanica, WOW Montenegro, butik Tian, Green Lining i Gimnazija “Slobodan Škerović”.

Zeleni talas poziva sve građane i građanke Podgorice da se pridruže akciji, donesu plastičnu ambalažu i limenke, i postanu dio rješenja za ekološke izazove sa kojima se naša zajednica suočava.

„Ova inicijativa ne samo da motiviše ljude da steknu zdrave navike, već direktno doprinosi smanjenju otpada i izgradnji održivih lokalnih zajednica.

Sve potrebne informacije o nagradama i dodatnim aktivnostima zainteresovani/e mogu da pronađu na društvenim mrežama Zelenog talasa ili putem mejla [email protected]“, zaključuju u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.