Putin: Ukrajina se koristi za stvaranje kritičnih prijetnji po bezbijednost Rusije

0

Ukrajina se koristi za stvaranje kritičnih prijetnji po bezbijednost Rusije, ignorišući vitalne interese Moskve, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na plenarnoj sjednici samita BRIKS-a u formatu „BRIKS plus/autrič“.

Prema njegovim riječima, oni koji žele da nanesu strateški poraz Rusiji ne znaju istoriju zemlje, to su iluzorne kalkulacije.

„Sada i uopšte ne kriju cilj da našoj zemlji nanesu strateški poraz. Iskreno ću reći da su to iluzorni proračuni koje mogu da naprave samo oni koji ne poznaju istoriju Rusije i ne vode računa o jedinstvu, sili duha i zajedništvu njenog naroda kovanog vjekovima“, naveo je Putin.

Ruski predsjednik je dodao da se krše principi jednake i nedjeljive bezbijednosti i podstiču međudržavni i međusobni sukobi.

„Jedan od primjera za to je Ukrajina, koju su iskoristili i koriste za stvaranje kritičnih prijetnji po bezbijednost Rusije, ignorišući naše vitalne interese, pravednu zabrinutost i kršenje prava ljudi koji govore ruski“, naglasio je Putin.

On je ukazao da je neophodno proširiti prisustvo afričkih zemalja u Savetu bezbednosti UN, čiji su se lideri okupili na samitu BRIKS-a.

Predsjednik Rusije pozvao je sve zainteresovane zemlje da razvijaju koridor „Sjever-Jug“ i Sjeverni morski put.

„Došlo je vrijeme da se razgovara o stvaranju sopstvene platforme BRIKS-a za otključavanje potencijala njegovih rastućih ekonomija“, istakao je ruski predsjednik.

„Rešenje na Bliskom istoku moguće je samo ispravljanjem istorijske nepravde i stvaranjem nezavisne Palestine“, rekao je Putin.

(RT BALKAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.