Država od opština potražuje 24,4 miliona za kredite

0
Ministarstvo finansija potpisaće pojedinačne protokole sa opštinama Bar, Herceg Novi, Ulcinj, Rožaje i Danilovgrad i Prijestonicom Cetinje o vraćanju neizmirenih obaveza tih lokalnih samouprava po osnovu transfernih zajmova.

Njihov ukupan dug prema državi iznosi 24,4 miliona.

Neizmirene obaveze Opštine Bar do 30. septembra iznose 9,3 miliona, Herceg Novi je dužan 9,4 miliona, a dug Ulcinja iznosi 4,6 miliona.

Na listi dužnika su i Opština Danilovgrad, čije dospjele neizmirene obaveze prema državi po osnovu transfernih zajmova iznose 165,3 hiljada eura, zatim Opština Rožaje, koja treba da vrati 592,5 hiljada, i Prijestonica Cetinje, koja zaključno sa septembrom državi duguje 404,2 hiljade.

Vlada je informaciju o stanju duga jedinica lokalne samouprave po osnovu transfernih zajmova, sa Nacrtom protokola o izmirenju dospjelih obaveza po osnovu transfernih zajmova jedinica lokalne samouprave, prihvatila na sjednici održanoj 28. marta, kada je usvojila informaciju o stanju javnih finansija na lokalnom nivou na dan 31. decembar 2023. godine. Na osnovu te informacije, zadužila je Ministarstvo finansija da pojedinačno sa svim opštinama čiji su dugovi dospjeli na naplatu 30. septembra zaključi ugovor o izmirenju obaveza, koji sadrži i plan otplate duga po ovom osnovu.

– Ministarstvo finansija je sa svim opštinama koje su imale dospjele obaveze po osnovu transfernih zajmova usaglasilo stanje duga i utvrdilo dinamički plan otplate, koji neće ugroziti njihovu fiskalnu stabilnost. U skladu s tim, usaglašen je i protokol sa jasno definisanim rokovima za otplatu obaveza, sa svakom opštinom pojedinačno, i isti su sastavni dio ove informacije – navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici.

Mjenicama se štite od nepoštovanja ugovora i rokova

Prilikom potpisivanja ovog protokola, kao sredstva obezbjeđenja urednog izmirivanja duga, opštine dužnici će Ministarstvu finansija dostaviti sedam potpisanih i ovjerenih blanko mjenica sa mjeničnim ovlašćenjima i sedam ovlašćenja za naplatu.

– Za slučaj nepoštovanja obaveza iz ovog protokola, ili propuštanja rokova za ispunjavanje obaveza od strane opština, Ministarstvo finansija će aktivirati sredstva obezbjeđenja za izmirenje duga – navedeno je u informaciji usvojenoj na sjednici Vlade.

Kao jedan od dva najveća dužnika po osnovu transfernih zajmova, Opština Bar će vraćati dug koji će se uplaćivati na račin državnog trezora u četiri rate do 2028. godine. Prva rata, u iznosu od 1,8 miliona, dospijeva na naplatu na kraju decembra. Rate od po 2,5 miliona za 2025. i 2026. uplatiće u dvije jednake polugodišnje rate, a iznos od 2,52 miliona u dvije rate tokom 2027. i 2028. godine.

Opština Herceg Novi će vraćati dug od marta 2025. do kraja 2033. godine, i to svake godine u dvije polugodišnje rate. U zavisnosti od godine, te rate iznose 500 hiljada i 1,5 miliona, osim posljednje u iznosi 1,4 miliona.

Ulcinj će vratiti dug u 11 rata od 300, 400 i 500 hiljada do kraja 2034. godine, osim prve i posljednje rate, koje iznose 200 i 533,5 hiljada. I ta lokalna samouprava dobila je priliku da dug izmiri u dva jednaka polugodišnja iznosa.

Po protokolu, Opština Danilovgrad je dužna da isplati dug u tri rate, i to prve dvije, od 20 hiljada i 27,1 hiljada do kraja ove godine, a treću u iznosu 118,1 hiljada u dvije jednake polugodišnje rate, i to 31. maja. i 30. novembra 2025.

Rožajska lokalna samouprava će svoj dug vraćati u sedam rata od 50 i 100 hiljada, osim poslednje rate, koja iznosi 92,5 hiljade, i to do kraja 2029. godine.

Kako se navodi u dokumentu, Prijestonica Cetinje će svoj dug izmiriti u pet rata u iznosu od 50 i 100 hiljada, izuzev posljednje rate od 1,4 hiljade, koja će biti uplaćena na račun državnog trezora do kraja 2027. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.