DRI izražava negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i na pravilnost poslovanja Saveza građana „Civis“

0
Državna revizorska institucija je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Saveza građana „Civis“ za 2023. godinu je dostupan svim zainteresovanim stranama na internet stranici DRI, koji je dostupan na zvaničnoj internet stranici DRI.

Nadležni Kolegijum DRI u sastavu Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović -član Kolegijuma, izražava negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Saveza građana „Civis“ za 2023.godinu.

Finansijskom revizijom je utvrđeno da podaci iskazani u Godišnjem finansijskom izvještaju ne odgovaraju revizijom utvrđenom činjeničnom stanju finansijskog poslovanja političkog subjekta u 2023. godini.

Finansijskom revizijom je utvrđeno da je politički subjekt:

– ostvario prihode u iznosu od 61.131.39€ i rashode u iznosu od 0.396,11€ za razliku od istih evidentiranih u poslovnim knjigama i iskazanim u finansijskom izvještaju. Partija je u Izvještaju o prihodima, imovini i rashodima političkog subjekta iskazala prihode u iznosu od 7.007,13€ i rashode u iznosu 524,12€;

– ostvario poslovni rezultat za 2023. godinu u iznosu od 50.735,28€, dok isti nije iskazao kapital u poslovnim knjigama;

– depoziti na žiro računima na kraju 2023. godine iznosili su 102.011,66€, dok su gotovina i gotovinski ekvivalenti iskazani u iznosu od 7.368,00€;

– nije se moglo utvrditi pravo stanje obaveza, iako je politički subjekt iskazao dugoročne i kratkoročne obaveze.

Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti poslovanja Savez građana „Civis“, koje se odnose na nedosljednu primjenu odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakona o računovodstvu.

Shodno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, politički subjekt nije obezbijedio vođenje računovodstvene evidencije o svim prihodima, imovini i rashodima po porijeklu, visini i strukturi prihoda, imovine i rashoda, pa je Godišnji finansijski izvještaj sačinjen na osnovu nepotpunih podataka. U dostavljenom Obrazloženju, politički subjekt je naveo razloge neevidentiranja svih žiro računa i ukazao da je sa jednim od neiskazanih žiro računa upoznata Agencija za sprječavanje korupcije.

Politički subjekt nije dostavio Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj za 2023.godinu u zakonom propisanom roku. Takođe, isti nije sačinio Izvještaj o načinu i namjeni utrošenih sredstava za finansiranje redovnog rada ženskih organizacija, iako je ostvarivao prilive iz budžeta CG za finansiranje rada ženske organizacije. Pored toga, politički subjekt nije donio Statut ženske organizacije „Civis-a“. Finansijski plan za 2023. godinu nije donešen dok je Program rada donijet sa zakašnjenjem od šest mjeseci.

Politički subjekt je ostvario prihode od članarina u ukupnom iznosu od 1.315,00€, međutim isti nije donio Odluku o članarini shodno Zakonu.

Izvještaj o popisu imovine nije izrađen, nije prezentiran popis depozita na žiro računima, gotovine u blagajni, obaveza i potraživanja. Politički subjekt nije obezbijedio evidenciju potraživanja, iako je ostvario prihode iz budžeta lokalne samouprave – Glavnog grada Podgorica. Evidentiranje ulaznih faktura i ostalih akata političkog subjekta nije obezbijeđeno, a takođe nije izrađena interna procedura za vođenje kancelarijskog poslovanja.

Kako grupa birača/savez građana kao politički subjekt nema svojstvo pravnog lica, nadležni Kolegijum DRI je izdao preporuku Skupštinskom

Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, odnosno Radnoj grupi nadležnoj za izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja da, izmjenama Zakona definiše način poslovanja grupe birača kao političkog subjekta nakon održanih izbora i sticanja parlamentarnog statusa, ukoliko se ista ne transformiše u političku partiju.

Savez građana „Civis“, kao subjekt revizije je dužan da do 17. novembra 2024. godine, dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine, Izvještaj o realizaciji preporuka.

Izvještaj se dostavlja na upoznavanje Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore, Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore, Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu Skupštine Crne Gore zbog date preporuke, Vrhovnom državnom tužilaštvu na ocjenu i mišljenje kao i Agenciji za sprječavanje korupcije, shodno Protokolu o saradnji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.