Britanski diplomata napravio skandal: Napao novinare na aerodromu u Moskvi

0

Zamenik šefa britanske misije u Rusiji Tom Dod napao je više novinara na moskovskom aerodromu „Vnukovo“. Incident se dogodio kasno sinoć nakon što se suočio sa nizom neprijatnih pitanja.

Dod je, naime, stigao u utorak i bio je u društvu nekoliko drugih službenika Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, uključujući šefa Direkcije za istočnu Evropu i centralnu Aziju (EECAD), Kristofera Alana.

Delegacija je krenula pravo ka izlazu, praćena velikom grupom novinara, koji su Doda zasipali raznim pitanjima, uključujući i pitanja oko nedavnog špijunskog skandala koji je rezultirao proterivanjem šest britanskih diplomata.

Na snimku sa lica mesta vidi se Dod kako pokušava da zgrabi kamere, jednom novinaru strgne akreditaciju i grubo gurne ženu sa svog puta.

Britanci su tako organizovali svojevrsnu medijsku tuču ispred aerodroma, govoreći prije svega o vremenu i ignorišući pitanja o hitnim i bitnim stvarima. Sačekala ih je i mala grupa demonstranata, od kojih je jednom član delegacije pocijepao plakat.

Prema pisanju medija, glavni zadatak britanske delegacije, biće provjera rada misije te zemlje u Moskvi nakon špijunskog skandala. Sredinom septembra, šest službenika britanske ambasade proglašeno je personama non grata zbog njihove navodne umešanosti u „subverzivne aktivnosti“ i špijunažu. London je odbacio optužbe kao „potpuno neosnovane“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova oštro je osudila incident na aerodromu i rekla da Dodovo ponašanje jasno pokazuje pravi stav Londona o „visokim standardima koje stalno proglašavaju, slobodi štampe i pluralizmu medija“.

„Britanske vlasti i njihove diplomate u Moskvi moraju konačno shvatiti da svoje neokolonijalističke navike treba da rezervišu za sopstvene novinare kod kuće“, rekla je Zaharova tokom redovnog brifinga za štampu u srijedu, pozivajući britanske diplomate da se upoznaju sa ruskim zakonodavstvom koje štiti novinare.

Nije najjasnije da li će se Dod suočiti sa bilo kakvim posljedicama s obzirom na njegov visoki diplomatski status i imunitet koji on daje. Krivični zakon Rusije ima član posvećen zaštiti novinara, a ometanje njihovog rada može se kazniti sa čak i do šest godina zatvora.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.