Istorijsko-dokumentarni film „Svjedok“ pred novosadskom publikom

0

Sinoć je u Gradskoj koncertnoj dvorani prikazan istorijsko-dokumentarni film „Svjedok“ režisera Denisa Bojića. „Svjedok“ je epska priča o stradanju srpskog naroda krajem 20. vijeka i radu prof. dr Zorana Stankovića. Film „Svjedok“ baziran je na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda prof. dr Zorana Stankovića koja se tiču stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Patolog dr Zoran Stanković radio je na više od pedeset masovnih grobnica širom bivše zemlje i uradio obdukciju više od 7500 žrtava. NJegova smrt, neposredno pred početak snimanja, promenila je formu ali ne i suštinu filma. Ogoljena i surova istinu o stradanju Srba prikazana je kroz ratni put i istorijski portret dr Zorana Stankovića, oko čijeg lika i dela se odvija ova filmska priča, koja suštinski govori o srpskim žrtvama u ratu na teritoriji bivše Jugoslavije.

Projekciji su prisustvovali zvaničnici iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Vojske Republike Srbije, pokrajinski i gradski zvaničnici, kao i predstavnici Eparhije Bačke.

Grad Novi Sad, Krajiški pokret Srbije, Srpske i dijaspore i Kulturni centar Novog Sada organizatori su projekcije filma koji je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U ime kabineta gradonačelnika Grada Novog Sada prisutnima se obratila pomoćnica gradonačelnika Maja Čeremidžić Šainović. Marina Stanković, udovica pokojnog prof. dr Zorana Stankovića pozdravila je publiku, dok je u ime filmske ekipe govorio režiser Denis Bojić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.