Apelacioni sud u problemu: Ne radi u punom kapacitetu a do kraja godine odlazi još jedan sudija

0

Apelacioni sud Crne Gore ne radi u punom kapacitetu, s obzirom na to da je 2024. ostao bez troje sudija, a do kraja godine će još jednom sudiji prestati sudijska funkcija zbog ostvarenja prava na starosnu penziju.

Iz tog suda su “Vijestima” kazali da je na ovaj problem ukazano Sudskom savjetu, kao i na neophodnost da se u što je moguće kraćem roku izaberu nove sudije.

Navode da je nedostatak sudijskog kadra poseban problem sa kojim se suočavaju, te da je prema Odluci o broju sudija u sudovima u Crnoj Gori za Apelacioni sud predviđeno 12 sudija i predsjednik suda.

“Međutim, u toku 2024. godine, konstatovan je prestanak sudijske funkcije za troje sudija, a do kraja godine očekuje se da će biti konstatovan prestanak sudijske funkcije još jednom sudiji zbog ostvarenja prava na starosnu penziju, tako da Apelacioni sud ne radi u punom kapacitetu”, rekla je “Vijestima” portparolka Apelacionog suda, sutkinja Danijela Vukčević odgovarajući na pitanja u vezi sa izvještajem specijalizovanog tijela Savjeta Evrope – Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), koji je objavljen prošle sedmice. Izvještaj je pokazao da je efikasnost crnogorskog pravosuđa pogoršana 2022. godine, odnosno povećan je broj starih predmeta i vrijeme rješevanja predmeta. U izvještaju je navedeno i da je Crna Gora, 2022. godine tradicionalno imala najviše sudija u Evropi u odnosu na broj stanovnika, odnosno 42,4 sudije na 100.000 stanovnika.

Vukčević je saopštila da iz izvještaja o radu Apelacionog suda za 2022. godinu, proizilazi da je te godine riješeno 1.595 od ukupno 1.626 predmeta u radu.

“Na kraju godine ostao je neriješen 31 predmet, što izraženo u procentima znači da je riješeno ukupno 98,09 odsto svih predmeta koji su bili u radu u ovom sudu, dok je ostalo neriješeno samo 1,91 odsto. Prosječno trajanje postupka u ovoj godini, posmatrajući od prijema predmeta do razduženja bilo je samo 35,5 dana. Na kraju godine je ostao neriješen 31 predmet”, navela je Vukčević.

Ona je istakla da je tokom 2023. godine povećan broj primljenih predmeta u odnosu na 2022.

“U ovoj godini ukupno je riješeno 1.719 predmeta od 1.770 predmeta koliko je bilo ukupno u radu, tako da je na kraju 2023. ostao neriješen 51 predmet. Radi se o povećanju od 20 neriješenih predmeta, što je mali broj kada se ima u vidu da je riješeno ukupno 1.719 predmeta u 2023”, istakla je Vukčević.

Ona je naglasila da je to povećanje broja neriješenih predmeta od svega 20 logična posljedica povećanja broja primljenih predmeta u Apelacionom sudu.

“Stopa ažurnosti ovog suda posmatrana kroz odnos riješenih i primljenih predmeta bila je 98,85 odsto u 2023. godini, što upućuje na visoku efikasnost ovog suda u rješavanju predmeta”, navela je Vukčević.

Ona je istakla da imaju i problem upražnjenosti savjetničkih mjesta kojih je za ovaj sud predviđeno 13, a popunjeno je osam, što znači da je upražnjeno pet mjesta savjetnika.

“Posebno zabrinjava činjenica slabog odziva kandidata za oglašena slobodna mjesta”, saopštila je Vukčević.

Ona je rekla da je popunjenost upražnjenih sudijskih i mjesta savjetnika u Apelacionom sudu i rad tog suda u punom kadrovskom kapacitetu, preduslov za poboljšanje efikasnosti u rješavanju predmeta.

“U ovako otežanim uslovima rada, sve sudije i ostali zaposleni u sudu ulažu veliki napor da bi ovaj sud bio što efikasniji, a na tome će se raditi i u narednom periodu jer je to prioritetan cilj Apelacionog suda”, kazala je Vukčević.

Ona je naglasila da su ove godine bili otežani uslovi u kojima je radio Apelacioni sud zbog rekonstrukcije krova i fasade zgrade u kojoj su smješteni Vrhovni, Apelacioni i Viši sud u Podgorici, zbog kojih je Apelacioni sud bio izmješten u staru zgradu Vlade.

Vukčević je rekla i da je prilikom razmatranja šestomjesečnog izvještaja konstatovan značajan priliv predmeta.

“Ovu činjenicu sudije Apelacionog suda nisu zanemarile, već su uložile dodatan napor, pa je prilikom razmatranja devetomjesečnog izvještaja konstatovano da je u pojedinim referatima riješen značajno veći broj predmeta u odnosu na broj riješenih predmeta u istom periodu prošle godine”, kazala je Vukčević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.