Predavanje istoričara dr Miloša Savina na temu „Radničke i socijaldemokratske političke partije u Ugarskoj i njihov odnos prema srpskom pitanju“ na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje istoričara dr Miloša Savina na temu „Radničke i socijaldemokratske političke partije u Ugarskoj i njihov odnos prema srpskom pitanju“ (23. 10. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Nakon Austrougarske nagodbe desolucijom dotadašnjih feudalnih običaja dolazi do nagle privredne ekspanzije ugarskog dijela Dvojne monarhije. U Mađarsku prodire ogroman strani kapital koji izgrađuje industrijska postrojenja. Željeznica se razvija na 17 hiljada kilometara (od dotadašnje dvije stotine). Razvijaju se brojne pivare, prehrambene i fabrike garderobe, kao i drugi oblici industrije.

S obzirom na to da je Mađarska bila duboko podijeljeno društvo sa velikim brojem bezemljaša i agrarne sirotinje, ova klasa se vremenom pretače u radnu. Radnička klasa počela je da stremi ka svojim političkim idejama. Iako često opterećena nacionalističkim idejama, vremenom je izrodila i sve jače socijalističke i radničke političke organizacije koje se dosljedno zalažu za prava radnika u Ugarskoj.

U Prvom svjetskom ratu mađarska Socijaldemokratska stranka u priličnoj mjeri zastupala je antiratnu, pacifističku politiku, zalažući se za saradnju sa drugim narodima u Ugarskoj i obezbjeđivanje većih političkih prava, čak i prava na samoopredeljenje, ali bez mogućnosti otcjepljenja u okviru buduće ugarske države.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.