Lukašenko: Sada postoji prilika za pregovore sa Rusijom, Zapad ih želi više od Zelenskog

0

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je kako Zapad želi da zvanični Kijev sjedne za pregovarački sto sa Rusijom, više od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

“Sada postoji prilika za pregovore i, čini mi se, trebalo bi se krenuti u pregovore i napraviti plan za mirno rješenje ili okončanje rata”, izjavio je bjeloruski čelnik u emisiji “60 minuta” na TV kanalu Rusija 1, prenose RIA Novosti.

On je ocijenio da Zapad ne može odbiti da snabdijeva Ukrajinu oružjem “kako ne bi izgubio obraz”.

“Sve zavisi od Putina”

“Ne mogu vršiti preveliki pritisak na Zelenskog, ali mi im poručujemo – šta ima da se vrši pritisak, jednostavno nemojte (Ukrajini) da dajete novac”, rekao je Lukašenko koji je za izjave Zelenskog o okončanju sukoba u Ukrajini 2025. godine kazao kako su “smiješne – samo njegove želje i ništa više”.

“Zelenski nema plan, to morate razumijeti. Nikoga nećete natjerati da sjedne za pregovarački sto pod uslovima  Zelenskog.”

Lukašenko je istakao kako početak pregovora zavisi od Rusije i pristanka ruskog predsjednika Vladimir Putina da pregovara.

“Ko zna da li je dobro ili loše za pregovore to što Rusi napadaju aktivnije nego ikad na cijeloj liniji fronta. Sve zavisi od Rusa. Ako Putin i Rusija pristanu na mirovne pregovore, da, razgovaraće se”, dodao je i poručio da “Zelenski tada bude spreman”.

Pitanje nuklearnog oružja

Predsjednik Bjelorusije je rekao da njegov ruski kolega nikada neće upotrijebiti nuklearno oružje koje je raspoređeno u Bjelorusiji bez njegovog pristanka, prenijela je agencija Belta na koju se poziva Tanjug.

“Putin nikada neće upotrijebiti nuklearno oružje koje je trenutno raspoređeno na teritoriji Bjelorusije bez saglasnosti predsjednika Bjelorusije. To morate jasno razumjeti”, istakao je i naglasio da nuklearno oružje nije “horor priča, već moćno sredstvo odvraćanja”.

Lukašenko je upozorio da će Bjelorusija, ako bude potrebno, biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje “ako makar i jedna tuđa čizma pređe granicu Bjelorusije”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.