Ko je Budvanin Nikola Filipović koji je „pao“ u Barseloni: Bio Vuševićeva desna ruka, otac mu je hapšen zbog prijetnji Vučiću

0

Nikola Filipović, član organizovane kriminalne grupe „vračarci“ i desna ruka Nikole Vušovića, uhapšen je juče u Barseloni, u koordinisanoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP i FAST tima, u saradnji s Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i Bezbjednosno-informativnom agencijom, sa španskom, austrijskom, njemačkom, hrvatskom, slovenačkom policijom i policijom Republike Srpske (UOTK), kao i sa predstavnicima Evropola.

Inače, Nikola Filipović je sin Božidara Filipovića, zvanog Boža Crnogorac. Božidaru Filipoviću je, inače, izrečena mjera zabrane boravka u Srbiji.

Za starijeg Filipovića javnost je čula još 2017, kada je zapalio sopstveni džip, kivan na to što mu je, kako je tvrdio, „Parking servis“ oštetio nepropisno parkirani automobil prilikom odnošenja.

On je potom privođen i zbog prijetnji predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i najvišem rukovodstvu najvišem državnom rukovodstvu.

Podsjetimo, prethodno je u Barseloni lišen slobode Nikola Vušović, organizator organizovane kriminalne grupe (OKG) „vračarci“. Nikola Vušović je osumnjičen u Srbiji za izvršenja tri krivična dela teško ubistvo na štetu Aleksandra Šarca (39), Aleksandra Halabrina (30) i Dragana Ristića (65). Takođe se sumnjiči i za četiri krivična djela teško ubistvo u pokušaju i to nad Samirom Divljanovićem (45), Milošem Nilovićem zvani Runjo (35), Lazarom Vukićevićem (35) i Strahinjom Savićem (37). Isto tako, za Nikolom Vušovićem raspisano je više Interpolovih potjernica u više zemalja EU, kao i Crnoj Gori.

U okviru iste koordinisane akcije, juče je uhapšen Nikola Filipović. On je osumnjičen za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i za teško ubistvo u pokušaju nad oštećenim Lazarom Vukićevićem. Nikola Filipović je sa još jednim članom OKG učestvovao u podmetanju eksplozivne naprave i aktiviranje iste ispod kola oštećenog Lazara.

„Nikola Filipović osumnjičen je za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i za teško ubistvo u pokušaju nad oštećenim Lazarom Vukićevićem. Nikola Filipović je sa još jednim članom OKG učestvovao u podmetanju eksplozivne naprave i aktiviranje iste ispod kola oštećenog Lazara. Takođe, u prethodnih nekoliko mjeseci, u saradnji i u zajedničkoj akciji sa gore navedenim državama uhapšeni su pripadnici OKG „Kavači“ i to u Kraljevini Španiji, Milinko Brašnjović i Marko Stanković, direktni izvršioci krivičnog djela teško ubistvo, kao i Milovan Zdravković, jedan od visokopozicioniranih članova OKG „Kavači“. Isto tako, početkom godine uhapšen je u Republici Srpskoj Dušan Jovanović, član organizovane kriminalne grupe i direktni izvršilac krivičnog dela teško ubistvo“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.