Si: BRIKS treba da bude lider u reformi globalnog finansijskog sistema

0

Na Samitu BRIKS-a je odlučeno da se brojne države pozovu da postanu zemlje-partneri, izjavio je predsjednik Kine Si Đinping tokom sastanka proširenog Samita BRIKS-a u Kazanju.

U govoru upućenom učesnicima Samita, kineski lider je ovu odluku nazvao još jednim važnim događajem u razvoju BRIKS-a.

On je naveo da zemlje članice BRIKS-a moraju da imaju vodeću ulogu u reformi postojećeg globalnog finansijskog sistema.

Kina će sprovesti plan saradnje za jačanje potencijala formiranja zemalja BRIKS-a u digitalnoj sferi, poručio je kineski lider.

S tim u vezi, napomenuo da je prošle godine predložio inicijativu za saradnju u oblasti digitalnog obrazovanja u okviru BRIKS-a.

– Veoma sam zadovoljan što vidim primjenu ovog mehanizma – dodao je on.

BRIKS treba da bude lider u reformi globalnog sistema upravljanja, istakao je Si.

– Moramo da gradimo pravičan BRIKS i postanemo lideri u reformi globalnog sistema upravljanja – konstatovao je kineski lider.

Si je naglasio da međunarodna ravnoteža snaga prolazi kroz duboke promjene, ali da pomenuta reforma uveliko zaostaje.

Predsjednik Kine je uputio poziv da se svi pridržavaju koncepta multilateralnostii da se uzimaju u obzir stavovi država Globalnog juga.

– Moramo da realizujemo istinski multilateralizam, pridržavamo se se globalnog upravljanja zasnovanog na zajedničkom odlučivanju, zajedničkoj izgradnji i dijeljenju, takođe i u skladu sa principima pravičnosti, nepristrasnosti, otvorenosti i inkluzivnosti, kao i da vodimo reformu globalnog upravljanja i promovišemo glas zemalja Globalnog juga – rekao je Si Đinping.

Prema njegovim riječima, Peking je spreman da proširuje saradnju sa zemljama BRIKS-a, uključujući otkrivanje novih resursa. On je dodao da će aktuelnost međunarodnog finansijskog sistema samo rasti.

– Zemlje BRIKS-a treba da igraju ulogu zaštitnika zajedničke bezbjednosti – istakao je Si.

Kako je naveo, Kina je spremna i da produbi inovativnu saradnju unutar BRIKS-a, uključujući i u oblasti vještačke inteligencije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.