Zaharova: Samit BRIKS-a u Kazanju jedan od najvećih međunarodnih događaja ove godine

0

Samit BRIKS-a koji se održava u Kazanju a kojim predsjedava Ruska Federacija prvi je sastanak lidera nakon proširenja u januaru ove godine i, bez pretjerivanja, jedan od najvećih međunarodnih događaja 2024. godine, ocijenila je zvanična predstavnica ruskog Ministartsva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na šesnaestom samitu BRIKS-a koji se održava u glavnom gradu Tatarstana učestvuju predstavnici 36 zemalja i šest međunarodnih organizacija, među kojima je i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, napomenula je Zaharova.

„Očekuje se da će tokom tri dana događaju u Kazanju prisustvovati oko 20.000 delegata. Samit će pratiti skoro 2.000 novinara iz 59 zemalja“, rekla je Zaharova i potvrdila da među njima ima i predstavnika zapadnih medijskih kuća poput Asošiejted presa, Rojtersa, AFP i EPA.

Prema njenim riječima, imaju akreditaciju za prisustvo na bilateralnim sastancima na marginama foruma i na završnoj konferenciji za novinare 24. oktobra.

Danas i sjutra će biti održani sastanci u užem i proširenom formatu, kao i sastanak u formatu „BRIKS plus/autrič“ kada će se razgovarati o različitim pitanjima saradnje država asocijacije na međunarodnoj areni, rješavanju regionalnih sukoba i drugim temama, uključujući uspostavljanje kategorije „zemlja partner“.

Podsjetila je na oblasti djelovanja zemalja asocijacije u sferi informacija u okviru međunarodne mreže TVBRIKS koja je nastala nakon samita 2017. godine.

TVBRIKS je nastao zbog potrebe da se uspostavi interakcija u medijskoj sferi i da se istraži mogućnost stvaranja zajedničkog TV kanala zemalja članica za širenje objektivnih informacija o aktivnostima BRIKS-a, objasnila je Zaharova.

Danas ovaj projekat predstavlja međunarodnu mrežu partnerskih medija u zemljama BRIKS+ uz danonoćno emitovanje na ruskom, engleskom, kineskom, portugalskom, španskom i arapskom jeziku u eteru nacionalnih televizijskih i radio kompanija što, kako je Zaharova navela, doprinosi informisanju o velikim međunarodnim događajima.

„Sedam godina kasnije, više od 70 medija iz cijelog svijeta već se pridružilo TVBRIKS mreži – Rusija, Brazil, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, UAE, kao i Argentina, Jermenija, Venecuela, Zimbabve, Kazahstan, Kenija, Kuba, Mozambik, Tunis, Čile. Usuđujem se da vas uvjerim da ovo nije granica. Interesovanje za BRIKS svakodnevno raste, a živopisan primjer za to je samit u Kazanju“, rekla je Zaharova.

Rusija pozdravlja ovu inicijativu i sprema je da pruži neophodnu pomoć medijskim strukturama koje takođe žele da se pridruže Međunarodnoj medijskoj mreži TVBRIKS, poručila je ona.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.