EPCG: Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana

0

Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana bila je tema panela u okviru Konferencije o ekonomiji Montenegro 2024 Privredne komore Crne Gore koji je moderirala kopredsjedavajuća Evropske platforme stejkholdera zelene ekonomije Ladeja Godina Košir, saopšteno je iz EPCG.

Kako su dodali, izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović, kazao je da se ova kompanija nalazi u velikom investicionom ciklusu, s planom ulaganja od skoro 300 miliona eura u naredne tri godine, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije.

“Potpuno smo posvećeni zelenoj agendi i moramo pratiti trendove koji dolaze iz EU, ali izazov je što 40 odsto električne energije u Crnoj Gori dolazi iz termoelektrane Pljevlja, koja ima veliki značaj za elektroenergetski sistem Crne Gore”, istakao je on.

Bulatović je, kako se navodi u saopštenju, najavio i početak radova na prvoj vjetroelektrani koja će biti u vlasništvu EPCG. Osim toga, dodali su, istakao je potpisavanje ugovora sa Njemačkom razvojnom bankom za finansiranje osmog agregata hidroelektrane Perućica, u okviru treće faze rekonstrukcije i dogradnje tog hidroenergetskog objekta.

“Posebno se osvrnuo na projekat Solar 5000+, koji uključuje ugradnju solarnih panela na stambenim objektima, istakavši da su potpuno posvećeni zelenim projektima, te da će u narednom periodu realizovati još veći broj takvih inicijativa”, poručuju iz EPCG.

Takođe je, naglasio da je prošle godine je izdato 1,5 gigavata u dozvolama za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije, što predstavlja ogroman energetski potencijal s kojim će EPCG u jednom trenutku raspolagati.

“Vjerujem da energije iz obnovljivih izvora neće nedostajati”, zaključio je Bulatović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.