Vrijednost bitkoina porasla „Tramp trgovinom“ uoči predsjedničkih izbora

0

Vrijednost bitkoina (bitcoin) značajno je porasla ublažavanjem monetarne politike centralnih banaka i “Tramp trgovinom” uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Bitkoin je tokom prošle sedmice porastao devet posto, a vrijednost mu je skočila 31 posto u odnosu na najniži nivo u septembru. Jedan od razloga tog oporavka kriptovalute su i opklade tržišta na potencijalnu pobjedu Donalda Trampa (Donald Trump) na američkim izborima koji će se održati 5. novembra, ali i ublažavanje monetarne politike centralnih banaka.

Najveći svjetski digitalni token premašio je 69 hiljada dolara prije nego što se u ponedjeljak povukao na oko 67 hiljada dolara, najviši nivo od 31. jula. U eurima, bitkoin je u ponedjeljak na kratko porastao iznad 64.000 eura prije nego što je pao na malo iznad 62.300 eura u utorak u 5:20 ujutro po srednjevropskom vremenu, piše Euronew.

Cijena bitkoina sada je samo odsto ispod svog najvišeg nivoa svih vremena od 73 hiljade dolara (64.700 eura) koju je dosegao u martu. Tada ga je u visine vinuo optimizam oko odobrenja spot bitkoin ETF-a i iščekivanje velikog događaja – prepolovljenja bitkoina – u aprilu.

Tramp trgovina

Nedavni rast bitkoina uveliko se pripisuje takozvanoj “Tramp trgovini“, trendu na finansijskom tržištu koji odražava scenario u kojem republikanski kandidat Donald Tramp pobjeđuje na američkim predsjedničkim izborima 5. novembra.

Bivši američki predsjednik zagovornik je kriptovaluta. Na konferenciji Bitcoin 2024 obećao je da će Sjedinjene Države učiniti “kriptoprijestonicom planeta” i pozicionirati bitkoin kao globalnu supersilu.

Tramp je, pod uslovom da bude ponovno izabran, obećao i smijeniti predsjednika Komisije za hartije od vrijednost i berzu (SEC) Gerija Genslera (Gary Gensler) te “imenovati predsjednika SEC-a koji će graditi, a ne blokirati budućnost”.

Prema podacima Bloomberga, američki spot bitkoin ETF-ovi zabilježili su neto priliv od gotovo 2,4 milijarde dolara (59 milijardi eura) u šest dana do 18. oktobra.

Ulagači u bitkkoin gomilaju imovinu nagađajući daa će američki propisi o kriptovalutama biti povoljniji pod Trampovom administracijom nego pod vladavinom Kamale Harris.

Nedavne ankete pokazuju da je trka između to dvoje kandidata izuzetno tijesna, ali očekivanja tržišta idu u korist Trampove pobjede, utičući na trendove na finansijskim tržištima prema imovini koja bi mogla imati koristi od promjena politike koje je najavljivao.

Dok neki analitičari predviđaju da bi bitcoin mogao dosegnuti vrijednost od 100 hiljada dolara (92 hiljade eura), drugi upozoravaju da bi Trampova politika mogla ponovno izazvati inflatorne pritiske, potencijalno opterećujući tržišta kriptovaluta.

Povoljno makroekonomsko okruženje

Ove je godine došlo do ponovnog rasta entuzijazma za kriptovalute. Globalno makroekonomsko okruženje takođe je odigralo ključnu ulogu u podizanju kriptotržišta, posebno cijena bitkoina.

Kriptovalute, poznate po visokorizičnom profilu, doživjele su značajan rast usred ciklusa ublažavanja mjera monetarne politike centralnih banaka, posebno nakon promjene politike Federalnih rezervi. Bitkoin je i u istoriji rastao tokom razdoblja monetarnog popuštanja Feda.

Tokom pandemije 2020. cijena bitkoina naglo je porasla 1.600 posto, popevši se na više od 64 hiljade dolara u aprilu 2021. godine.

Nedavne sveobuhvatne kineske mjere podsticaja te znakovi ubrzanog smanjenja stopa velikih centralnih banaka dodatno su doprinijele ponovnom usponu bitkoina.

(Forbes)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.