Istanbul: Potpisan protokol o saradnji sa Turskom u oblasti vojnog zdravstva

0

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se danas u Istanbulu sa turskim kolegom Jašarom Gulerom, na čiji poziv je posjetio Međunarodni sajam odbrane i vazduhoplovstva „Saha Expo 2024“.

Krapović je istakao da dvije zemlje imaju kvalitetnu odbrambenu saradnju, što je rezultiralo i imenovanjem prvog rezidentnog vojnog izaslanika Turske u Crnoj Gori.

„Turska je značajan partner i saveznica Crne Gore, zemlja koja već godinama ima značajnu ulogu u modernizaciji Vojske Crne Gore, čime unaprjeđuje njene odbrambene kapacitete“, rekao je Krapović.

Krapović i Guler su potpisali međuvladin Protokol o obuci i saradnji u oblasti vojnog zdravstva, kojim je potvrđena obostrana spremnost za unaprjeđenjem vojno-medicinske saradnje Crne Gore i Turske.

Protokolom se definiše saradnja na polju pružanja zdravstvenih usluga vojnim i civilnim licima i njihovim izdržavanim licima kojima ugovorne strane ne mogu pružiti liječenje u okviru svojih mogućnosti ili kojima je potreban napredni pregled.

Guler je podsjetio da su naše dvije zemlje primjer kako na kvalitetan način može funkcionisati bilateralna odbrambena saradnja.

„To je od velikog značaja, imajući u vidu bezbjednosne izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica“, zaključio je Guler.

„Saha Expo“ održava se u Istanbulu, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turske.

Na njemu učestvuje više od 1.400 kompanija iz 35 država, u čijem je fokusu praćenje tehnološkog razvoja i modernizacija vojne opreme.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.