Milatović ne bi na nove izbore, ali ne bi baš ni da se miri: Novi izbori značili bi odlaganje suočavanja sa problemima koje je izazvala gradska vlast

0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prvi put se oglasio o nedavno završenim izborima u Podgorici a iz njegovog izlaganja daju se naslutiti njegovi dalji politički koraci.

Naime, Milatović je kazao da su građani na izborima nesporno pokazali da žele drugačiji pristup i dinamičniji razvoj Glavnog grada nego što je to bio slučaj i prije i poslije oktobra 2022. godine.

„Novi izbori značili bi odlaganje suočavanja sa problemima koji su uzrokovani nedovoljnom efikasnošću dosadašnje gradske vlasti i, u tom smislu, trebali bi biti krajnja opcija. Naravno, ukoliko ne bude moguć dogovor o formiranju nove gradske uprave, sud građana je jedino pravično rješenje“, kazao je Milatović.

Milatović dalje ističe – izbori u Podgorici su bili svojevrsni referendum o radu Vlade na državnom nivou koji je pokazao da građani žele drugačiji pristup.

„U tom kontekstu, temeljno sagledavajući aktuelna društveno-politička kretanja u zemlji, mogu se primijetiti određeni fenomeni i negativni trendovi koji izazivaju veliku zabrinutost u pogledu daljeg demokratskog razvoja i konsolidacije vladavine prava, upravo u trenutku kada bi trebalo da iskoristimo zamah politike proširenja i napravimo odlučujući korak na evropskom putu“, kazao je Milatović.

Analiza institucije koju predstavlja, a sa kojom je javnost imala priliku da se upozna proteklog vikenda, navodi predsjednik države, predstavlja svojevrsni alarm upozorenja da, ukoliko Vlada i vladajuća većina u što skorijem roku ne naprave otklon od određenih zabrinjavajućih praksi i ne pokažu veću dosljednost demokratskim principima i vladavini prava, možemo ugroziti ne samo dosadašnji demokratski napredak već i ambiciozni cilj koji je obećan građanima, a to je članstvo Crne Gore u EU do 2028. godine.

„Namjera je bila da s pozicije predsjednika, imajući u vidu opšti interes društva, otvoreno ukažemo na učestale negativne trendove, bilo da je riječ o donošenju zakona bez javne rasprave i konsultacija sa stručnom javnošću, primjere politizacije institucija kroz zakonski okvir, nezakonita postavljenja i razrješenja koja podrivaju vladavinu prava, izostanak reforme javne uprave i suštinske reforme sudstva, ali i pogoršanju dobrosusjedskih odnosa, kao jednog od ključnih preduslova za članstvo u EU. Ako zaista želimo da iskoračimo naprijed, ovo su prakse koje moramo mijenjati na svim nivoima, od glavnog grada do države – bez izuzetka“, zaključio je Milatović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.