Pokret Naprijed: Problem lažnih i kupljenih diploma zahtijeva sistemski odgovor

0

Lažne i kupljene diplome predstavljaju veliki problem crnogorskog društva koji zahtijeva sistemski odgovor i reakciju nadležnih organa, saopštili su iz Pokreta Naprijed.

Kako su naveli, istraživanja pokazuju da u Crnoj Gori ima od 25.000 do 30.000 sumnjivih diploma, a najveći broj je u zdravstvu i prosvjeti.

Prema njihovim riječima, većina dolazi iz država regiona, posebno iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Javna je tajna da su kozmetičarke i frizerke zaposlene kao medicinske sestre, naročito u zdravstvenim ustanovama na sjeveru države. Koliko je ova pojava rasprostranjena govori i podatak da ih ima i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, odnosno u Skupštini i Vladi Crne Gore. Može se slobodno reći da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je regionalno povezana i koja ne bira sredstva da lakšim putem dođe do diploma i, sljedstveno tome, do zaposlenja, pa čak i visokih funkcija u državnom aparatu”, ocjenjuju u Pokretu Naprijed.

Kako su dodali, sve ovo omogućava praksa partijskog zapošljavanja bez provjere koja decenijama urušava sistem i šalje poruku građanima da obrazovanje i znanje nisu bitni, te da, ako su politički podobni, mogu doći do bile koje pozicije.

“Prva javno objavljena kazna za lažnu fakultetsku diplomu u Crnoj Gori iznosila je godinu dana uslovne kazne i 30 eura sudskih troškova. Ovako niske kazne demotivišu učenike i studente da rade na svom obrazovanju i pokazuju da je lakše i isplativije krenuti zaobilaznim putem i kupiti ili falsifikovati diplomu. Posljedica toga je oduzimanje prava na zaposlenje onima koji su do svojih diploma došli na zakonit način, a koji zbog falsifikatora ne mogu doći u situaciju da dobiju adekvatno mjesto u državnim organima, ali ni u privatnom sektoru”, rekli su u saopštenju.

Pokret Naprijed pozdravio je višemjesečni rad i trud Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija koje je pokrenulo stvari sa mrtve tačke i prijavilo više slučajeva sumnjivih diploma pravosudnim organima.

“Pozivamo i druge nadležne institucije, naročito sudove, da daju svoj maksimum u suočavanju sa ovom pojavom i da adekvatnim kaznama stanu na put onima koji do diploma dolaze prečicama. U tom smislu, potrebno je postrožiti kaznenu politiku i to tako što bi se povećale novčane i krivične sankcije i nametnula obaveza onima, koji su imali finansijske benefite zbog sumnjive diplome, da razliku vrate u državni budžet”, dodaju u saopštenju.

Naglašavaju da Crna Gora mora konačno postati država u kojoj će sumnjive diplome postati prošlost i u kojoj će znanje i obrazovanje biti jedini preduslovi za zapošljavanje i napredovanje.

“Ova pošast, koja razara društvo, mora dobiti jasan i snažan institucionalni odgovor, kako bi se stvorili uslovi da oni koji su pošteno došli do diploma dobiju zasluženo mjesto u našem društvu”, zaključili su iz Pokreta Naprijed.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.