Šćekić: Neophodno preduzeti mjere povodom blage kaznene politike za vršnjačko nasilje

0

Kaznena politika za vršnjačko nasilje je blaga i u tom pravcu se moraju preduzeti mjere, kazao ministar sporta i mladih i predsjednik Savjeta za prava djeteta Dragoslav Šćekić.

Savjet za prava djeteta Vlade Crne Gore formirao je međuresorsku radnu grupu koja ima zadatak da spriječi vršnjačko nasilje.

– Situacija je takva da svi moramo reagovati i složili smo se da je jedna međuresorska grupa jako bitna koja će raditi na operativnom nivou. U okviru grupe su i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde, resori koji se bave socijalnom zaštitom, NVO koje se bave zaštitom djece, Udruženje roditelji…. grupa će biti operativna i baviće se mjerama koje je Vlada već usvojila, uradiće i analizu nakon čega će obavijestiti i Vladu i javnost – kazao je Šćekić, prenosi portal RTCG.

Ščekić je naglasio da će Radna grupa biti vrlo operativna.

– Ona će se baviti uzrocima nasilja, a onda ćemo vidjeti kako ćemo reagovati na posljedice koje su se desile – poručio je on.

Pozvao je sudove da mijenjaju politiku suđenja, kaznenu politiku i da se odnose odgovornije prema žrtvama nasilja.

– Svi oni koji budu išli u tom prvacu biće sankcionisani kako bi mogli da kažemo da smo država koja obezbjeđuje svojoj djecu sigurnost – istakao je Šćekić.

Šćekić je pozvao roditelje da vode računa kako se njihova djeca ponašaju i da doprinesu zaustavljanju kontinuiteta vršnjačkog nasilja kako bi zaštitili dijete nasilnika.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.