Popović sa Hovakimijanom: Titograd i Jerevan još 1974. potpisali sporazum o saradnji, pokrenuću pitanje obnove iste

0

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović sastala se sa Ašotom Hovakimijanom, ambasadorom Jermenije u Crnoj Gori.

Popović je izrazila zahvalnost Hovakimijanu na posjeti i podsjetila da Crna Gora i Jermenija imaju tradicionalno prijateljski odnos.

Imajući u vidu uključenost Jermenije u razvoj informacionih tehnologija, potpredsjednica Skupštine je naglasila značaj obrazovanja mladih na ovom polju kao i snaženju sveukupne saradnje između dvije zemlje.

Govoreći u mogućnostima intenziviranja bilateralnih odnosa, Popović je istakla važnost nastavka političkog dijaloga i unapređenja saradnje na nivou lokalnih vlasti, koji datiraju još od 1974. godine, kada su Titograd i Jerevan potpisali sporazum o saradnji.

„Poslije formiranja vlasti u Glavnom gradu, kao buduća odbornica pokrenuću pitanje obnavljanja sporazuma o saradnji između naša dva glavna grada“, poručila je Popović.

Ambasador Hovakimijan potvrdio je da Jermenija vidi Crnu Goru kao dugogodišnjeg partnera i prijatelja i raduje se na njenom uspješnom evropskom putu kao zemlji lideru u pregovorima sa Evropskom unijom.

Konstatujući da je povezivanje i umrežavanje lokalnih vlasti most za saradnju na državnom nivou, ambasador je iskazao potrebu zajedničkih inicijativa koje bi unaprijedile povezanost i obrazovanje mladih, kroz projekat otvaranja TUMO centra u Podgorici, koji predstavlja novi oblik obrazovne institucije usmjerene na edukaciju mladih o značaju nauke i tehnologije u savremenom životu.

Tokom sastanka, sagovornici su diskutovali o formiranju grupe prijateljstva sa Jermenijom i naglasili značaj njenog što skorijeg formiranja u Parlamentu Crne Gore, kako bi se bilateralni odnosi dvije zemlje intezivirali i na tom polju, što bi zaključili su, otvorilo vrata za ekonosmku i turističku saradnju koja bi pospješila razvoj privrede obje zemlje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.