Ivanović primio novoimenovanu ambasadorku Izraela u Crnoj Gori: Zabrinuti smo zbog konstantne eskalacije tenzija na Bliskom istoku, kao i realnog rizika od širenja sukoba

0

Potpredsjednik Vlade za spoljne i evropske poslove Filip Ivanović primio je danas novoimenovanu ambasadorku Izraela u Crnoj Gori Avivit Bar-Ilan.

Ivanović je čestitao izraelskoj ambasadorki stupanje na dužnost i poželio uspješan rad, izrazivši želju za dodatnim unapređenjem odnosa i saradnje između dvije države u mnogim oblastima.

Tokom sastanka je pozitivno ocijenjen uspostavljeni stepen saradnje u oblasima odbrane ekonomije, investicija i turizma i pozdravljen rastući interes izraelskih kompanija za ulaganje i njihovo sve veće prisustvo u Crnoj Gori.

Konstatovano je da je tekuća godina bila rekordna po broju izraelskih turista u Crnoj Gori, kao i da poseban kvalitet u odnosima predstavlja i uspostavljen avio saobraćaj između Crne Gore i Izraela.

Ivanović je posebno naglasio potrebu za jačanjem saradnje u oblasti naučnog i tehnološkog razvoja.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji na Bliskom istoku.

Potpredsjednik Vlade je, ovom prilikom, ponovio da Crna Gora osuđuje napad Hamasa na Izrael 7. oktobra i da podržava pravo Izraela na samoodbranu u skladu sa odredbama međunarodnog prava.

On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog konstantne eskalacije tenzija na Bliskom istoku, humanitarne krize, kao i zbog realnog rizika od širenja sukoba.

Ponovio je stav Crne Gore da “dvodržavno rješenje” sa bezbjedonosnim garancijama za obje države predstavlja jedino održivo i trajno rješenja krize u tom regionu.

Ivanović je naglasio da Crna Gora pridaje veliki značaj radu i djelovanju Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, koja nesumnjivo daje značajan doprinos multikulturalnom karakteru crnogorskog društva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.