Suljević: Crna Gora godišnjicu Berlinskog procesa dočekuje kao predvodnica u pregovorima i prva država koja je dobila pozitivan IBAR

0

Ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa NVO, Ernad Suljević, učestvovao je na XIII Konferenciji o ekonomiji Crne Gore 2024. godine, koju je organizovala Privredna komora Crne Gore.

Ove godine glavna tema konferencije bila je „Decenija Berlinskog procesa“, a fokus je bio na ekonomskim perspektivama regiona, kao i na dosadašnjim dostignućima i budućim izazovima.

„Crna Gora desetu godišnjicu Berlinskog procesa dočekuje kao predvodnica u pregovorima i prva država koja je dobila pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR). Pozitivan IBAR predstavlja podsticaj da, sa ulaskom u završnu i najzahtjevniju fazu pregovora, udvostručimo napore i usvojimo standarde u skladu s pravnim tekovinama evropske porodice, kako bismo postali 28. članica do 2028. godine,“ istakao je Suljević.

Ministar se posebno osvrnuo na važnost investicija i investicione reforme za regionalnu ekonomsku integraciju.

On je naglasio značajan potencijal koji razvoj Regionalne agende za investicionu reformu može donijeti ekonomijama šest zemalja Zapadnog Balkana.

„Vjerujem da će zemlje Zapadnog Balkana biti posvećene osmišljavanju i implementaciji regionalne reformske agende, koja će dovesti do većeg usaglašavanja regionalnih investicionih politika sa EU i međunarodnim standardima, obezbjeđujući time nove mogućnosti za privatni sektor“, rekao je Suljević.

On je takođe istakao da će u narednom periodu najveća pažnja biti posvećena regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu.

„Usvojeni Akcioni plan 2025-2028, koji je inkorporiran u Plan rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, donosi brojne benefite za građane i preduzeća u Crnoj Gori i drugim potpisnicama. To se prije svega odnosi na lakši promet roba i usluga, kao i pojednostavljivanje procedura koje će omogućiti pojedincima i preduzećima da nude svoje usluge ili robe pod istim uslovima u svim državama“, naveo je Suljević.

Ministar je skrenuo pažnju na segment Akcionog plana koji se odnosi na zajedničku platformu za promociju investicija i predstavljanje regiona kao atraktivne investicione destinacije prema inostranoj poslovnoj zajednici.

„Svi zajedno moramo intenzivnije raditi na ostvarenju tog cilja. To podrazumijeva definisanje standarda, mjera podrške u privlačenju direktnih stranih investicija i obezbjeđivanje provjerenih investitora, uz unapređenje nacionalnih poslovnih i investicionih ambijenata“, kazao je Suljević.

Zaključujući, Suljević je naglasio ambicioznost Akcionog plana 2025-2028, uz napomenu da se može očekivati da neke aktivnosti neće biti realizovane u potpunosti.

„Međutim, samo na taj način možemo napredovati, rješavajući sve izazove na putu ka evropskim integracijama i postizanju održivog ekonomskog razvoja, što će podstaći privredni rast, veći prosperitet, stvoriti nova radna mjesta i utemeljiti naše mjesto u Evropskoj porodici“, poručio je Suljević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.