Predavanje istoričara Ognjena Karanovića na temu „OPSTANAK REPUBLIKE SRPSKE I SUDBINA HRVATSKE HERCEG-BOSNE 1993. I 1994. GODINE, SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U BOSNI I HERCEGOVINI NA KRAJU XX VIJEKA” na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića na temu „OPSTANAK REPUBLIKE SRPSKE I SUDBINA HRVATSKE HERCEG-BOSNE 1993. I 1994. GODINE, SRPSKO-HRVATSKI ODNOSI U BOSNI I HERCEGOVINI NA KRAJU XX VIJEKA” (21. 10. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Kontakt grupa za Bosnu i Hercegovinu pojavila se u maju 1994. godine kao posrednik u pregovorima između sukobljenih strana u Bosni i Hercegovini. Od mjeseca jula 1994. godine Grupu su činile: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Nemačka, Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države. Velike sile predložile su plan prema kome je Bosna i Hercegovina trebalo da bude preuređena i to tako da Republici Srpskoj pripadne 49% teritorije, a Federaciji Bosne i Hercegovine 51% države. Plan je pratio i ultimatum, to jest Kontakt grupa je tražila od predstavnika Republike Srpske, Hrvata i Bošnjaka u Federaciji Bosne i Hercegovine da samo sa „da“ ili „ne“ prihvate ili odbace plan do 19. jula 1994. godine. Hrvati i Bošnjaci su taj plan prihvatili, ali ispred Srba, koji su kontrolisali oko dvije trećine teritorije Bosne i Hercegovine, Skupština Srpske 19. jula 1994. godine usvojila je stav da nije u stanju da donese odluku o prihvatanju plana i da je potreban „dalji rad na mapi podjele teritorija“. Predsjednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik i sama Skupština nisu prihvatili ponuđene mape mirovnog sporazuma, jer su zaključili da njime nije zaštićen teritorijalni integritet Republike Srpske. Savezna Republika Jugoslavija usvojila je teške ekonomske i političke sankcije protiv Republike Srpske. Političko i ekonomsko kažnjavanje Srpske preduzeo je i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija putem Rezolucije 942 na osnovu koje je pozvao države članice UN da prekinu političku i ekonomsku saradnju sa Republikom Srpskom.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.