Demokrate: Udruženje sudija pokušava da se odbrani političkim napadom

0

Saopštenje „Udruženja sudija“ kojim ova organizacija pored svih ostalih političkih subjekata koji su se javljali prethodnih dana bira da optuži baš Demokratsku Crnu Goru za kako kažu „puko pribavljanje političkih poena na očiglednoj nesreći koja je zadesila povrijeđenog maloljetnika i njegovu porodicu“, pokazuje da smo našim saopštenjem upravo pogodili suštinu i izgleda takli u sami osinjak pravosudnog „problema“, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije su reagovali nakon što su iz Udruženja sudija Crne Gore ocijenili da je reakcija Demokratske Crne Gore nakon informacije da je maloljetnik osumjičen za pokušaj ubistva učenika u dvorištu barske gimnazije pušten iz pritvora nakon devet dana, „puko pribavljanje političkih poena na očiglednoj nesreći koja je zadesila povrijeđenog maloljetnika i njegovu porodicu“.

„Istovremeno ignorišući baš treću i četvrtu rečenicu našeg saopštenja (citirajući gotovo sve ostalo) u kojima upravo upozoravamo da se ovi tragični događaji ni na koji način ne smiju politizovati, „Udruženje sudija“ pokušava da se odbrani političkim napadom, koji je više svojstven partijama bivšeg režima, nego jednom reprezentativnom nezavisnom udruženju sudija, kakvo bi ovo udruženje svakako moralo biti. Svakako, ne dešava nam se po prvi put da budemo napadnuti zbog upotrebe u svom saopštenju riječi ‘zaostavština bivšeg režima’, pa smo i u ovom slučaju itekako naredni i spremni da vrlo argumentovano pobijemo sve stavove iz ovog politički motivisanog saopštenja“, naveli su u saopštenju.

Članovima udruženja prezentovali su dokaze koji, kako navode, potvrđuju propast crnogorskog pravosudnog sistema.

„Vjerujemo da znate ko je Vesna Medenica? Ako pak ne znate, podsjetićemo vas da je protiv Vesne Medenice, njenog sina i drugova podignuta optužnica za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. Podsjetićemo vas i da je ‘crnogorska mama Justicija’ za vrijeme čije vladavine pravosudnim sistemom ‘Udruženje sudija’ nije baš bilo ovako hitro i aktivno u odbrani ‘ugroženih’ prava, puštena da se brani sa slobode, kako bi upravo sa slobode čak 22 puta uspjela da odloži sopstveno suđenje i više nego za vrijeme dugogodišnje vladavine do kranjih granica ponizi sve sudije i pravosudni sistem u Crnoj Gori“, dodaju u saopštenju.

Ovaj „nulti slučaj ponižavanja sudskog sistema“ samo je, kažu, jedan u nizu, pa smo tako imali puštanje na slobodu Veselina Veljovića, Blaža Jovanića, Jelene Perović, Đoka Pavićevića, puštanje preko 30 pripadnika OKG na slobodu za godinu dana koji postaju mete i stvaraju bezbjednosne izazove bezbjednosnom sistemu.

„Ako ovo nije dovoljan dokaz propasti pravosudnog sistema, šta tek reći za slučaj Borisa Savića bivšeg predsjednika Višeg suda koji je na pres konferenciji povodom obijanja depoa tog suda, u kom se čuva dokazni materijal, kazao da je popisom konstatovano da gotovo ništa ne nedostaje. Istražni organi su međutim, u istrazi otkrili da je nestalo na desetine dokaza, pa je tako utvrđeno da nedostaje ukupno 13 pištolja, 3 pištolj-revolvera i 3 puške, folderi registratori, kokain, telefoni, kartice, ključevi. Šta je ovo gospodo, ako ne propast ili bolje reći rupa u pravosudnom sistemu Crne Gore“, upitali su iz Demokratske Crne Gore.

Prema njihovim riječima, zaostavština bivšeg režima je zaostavština upravo pomenute Vesne Medinice da niko neće više da se bavi sudijskim poslom, „jer je taj poziv obečastila i kriminalizovala“, a što je, konstatujuju iz Demokratske Crne Gore Udruženju sudija, „i vaša krivica kao udruženja jer ste godinama javno ćutali na sva njena nepočinstva, a posebno kada ste ‘aminovali’ i ‘odćutali’ njen treći neustavni mandat“.

„Godinama ste javno ćutali i kada je upravo Vesna Medenica naređivala sudijama kako da presude ali i birala ko će biti sudija u Crnoj Gori, pri čemu mnogim pojedincima nikada nije data šansa da budu sudije, ili su bili uskraćivani za napredovanje, jer su bili ,,nepodobni“ Vesni Medenici. Upravo otvaranjem svih tajnih dosijea u Crnoj Gori, mi ćemo budite sigurni u to, itekako podnositi dokaze i krivične prijave i bićemo u prilici u Crnoj Gori da konačno javno saznamo kako su se ,,kupovale“ presude i ko su sudije mimo Vesne Medenice koje su u jednom trenutku u Crnoj Gori odlučivale o sudbinama hiljada ljudi pri čemu su svojim nepravednim i nezakonitim odlukama urušavali pravosudni sistem i povjerenje javnosti u isti“, naveli su u saopštenju.

Iz Demokratske Crne Gore javno pozivaju Udruženje da pozovu njihove kolege da otvore za javnost suđenja Dušku Kneževiću, Dejanu Peruničiću i drugima i da kroz „televizijski prenos crnogorska javnost vidi i vaš rad kao i djelanje režima kojem ste javno ćutali preko 30 godina“.

„A što se tiče vaših navoda o lošim uslovima rada i lošim zaradama, sa tim se definitivno ne bi složile vaše kolege koje su upravo od bivšeg režima dobijale stanove od po 100 i više kvadrata za mizerne sume novca, a novac bezmalo uzimale i od samih crnih fondova. Jedna ,,Limenka“, slučaj ,,Šarić“ i ,,Kalić“ i zaboravljena petlja na autoputu je upravo ,,pojela“ zgradu sudstva o kojoj govorite, a gdje je sudstvo nažalost potpuno palo na ispitu pravde i pravičnosti. Na koncu svega, politička motivisanost napada na Demokratsku Crnu Goru koristeći i zloupotrebljavajući Udruženje sudija od strane njenog predsjednika nama je potpuno jasna i očigledna“, istakli su iz Udruženja sudija.

Dok se, kako tvrde, na njihovu partiju svalilo ‘drvlje i kamenje’, na optužbe opozicione poslanice koja prije par dana napada pravosudne organe zbog produženja pritvora Katniću i Lazoviću – „potpuni muk“.

„Zato i poručujemo nekadašnjem predsjedniku mladih jedne od partija bivšeg režima, a sada predsjedniku Udruženja sudija, sljedeći put kada bude politički napadao, da bude dovoljno hrabar, upravo poput partijske koleginice koja javno brani Lazovića i Katnića, potpiše se imenom i prezimenom, ne koristi Udruženje i javno istupi, jer časne sudije u Crnoj Gori (kojih svakako ima) ne zaslužuju da ih bilo ko koristi i zloupotrebljava na ovakav način. To bi gospodine mladi predsjedniče, bilo hrabro i pošteno“, zaključuju iz Demokratske Crne Gore čije saopštenje potpisuju članovi Kluba Boris Bogdanović, Zdenka Popović, Momčilo Leković, Anđela Vojinović, Nikola Rovčanin, Albin Ćeman i Duško Stjepović.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.