Mercedes-Benz će prvi u Evropi reciklirati automobilske baterije

0

Koncern Mercedes-Benz otvorio je prvu evropsku fabriku za recikliranje automobilskih baterija, navodeći da je to veliki korak u pravcu održivosti i ponovnom korištenju rijetkih sirovina poput litija, kobalta i nikla.

Kompanija očekuje da će, pomoću mehaničko-hidrometalurškog procesa reciklaže, ponovno biti iskoristivo više od 96 posto sirovina iz starih automobilskih baterija, a da će cijeli proces biti karbonski neutralan, prenosi Beta.

Reciklirane sirovine će biti, kako se navodi, dovoljne za godišnju proizvodnju 50.000 novih baterijskih modula za električne automobile.

Cijena investicije nije precizirana, ali je navedeno da je riječ o dvocifrenom milionskom iznosu i da je projekt rađen u saradnji sa tehnološkim partnerom Primobiusom i uglednim naučnim institucijama.

„Mercedes-Benz je sebi postavio za cilj da najtraženije automobile proizvodi na održiv način. Kao pionir proizvodnje automobila, sa prvom evropskom integriranom mehaničko-hidrometalurškom tvornicom za reciklažu postavljamo novi standard u pravcu veće održivosti u vezi sa sirovinama“, objavila je kompanija.

Svi koraci recikliranja

Ujedno, to je i prva tvornica te vrste za recikliranje u svijetu koja je u sastavu nekog proizvođača automobila.

Pogon, prvi u Evropi, realizira sve korake recikliranja, od drobljenja baterijskih modula, pa do sušenja i dobijanja vrijednih sirovina. U mehaničkom dijelu procesa se u višefaznom procesu izdvajaju čista plastika, aluminijum i željezo, a u hidrometalurškom dijelu postupka se kompleksnim hemijskim putem pojedinačno izdvajaju materije od kojih se sastoje elektrode baterijskih ćelija – kobalt, nikl i litij.

Hidrometalurški proces, za razliku od danas u Evropi uobičajenog pirometalurškog procesa, zato što se radi na temperaturi od 80 stepeni troši manje energije i proizvodi manje otpada i gotovo potpuno eliminira emisiju štetnih plinova.

Uz to, krov pogona površine 6.800 kvadratnih metara pokriven je u potpunosti solarnim panelima koji su izvor energije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.