U Savjetu agencije za vazduhoplovstvo teku med i mlijeko: Menadžeri će primati 3000, a arhivari 1800 evra

0

Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo usvojio je juče sistematizaciju kojom se predviđa uvećanje radnih mjesta i značajno uvećanje zarada za zaposlene u Agenciji.

Broj zaposlenih na kraju ipak neće biti dupliran, nakon oštre reakcije javnosti i resornog ministarstva na kraju je usvojena sistematizacija koja predviđa 71 radno mjesto umjesto planiranih 91, ali je Savjet ACV potpuno izignorisao zahtjeve da ne povećavaju zarade, pa će tako plate raznih menadžera čija su radna mjesta izmišljena u novoj sistematizaciji, biti i preko 3000,00 evra, a plata arhivara čak 1800,00 evra. Članovi Savjeta su očigledno vodili računa o sopstvenom interesu, jer s rastom prosječne zarade u Agenciji raste i njihova mjesečna naknada.

Zakonom je definisano da Agencija za civilno vazduhoplovstvo sama uređuje sistematizaciju, koju predlaže izvršni direktor a usvaja Savjet. Nisu u obavezi da istu dostave ministarstvu saobraćaja, niti da traže saglasnost.

Ipak prema našim saznanjima ministarka saobraćaja je pokušala da spriječi da se usvoji ovakva sistematizacija i Pravilnik o zaradama, ali je naišla na opstrukcije u samom Savjetu koji ima političku podršku u redovima Demokratske Crne Gore i Pokreta Evropa sad. Neki članovi Savjeta su se pozivali na svoje veze u kabinetu premijera i navodili da ih niko ne može smijeniti.

Najviše polemike na sjednici izazvalo je izmišljeno mjesto menadžera za komunikaciju čija će zarada biti oko 3000 evra, a koje je kako se nezvanično saznaje planirano za bivšu novinarku Vijesti. Sindikat radnika ACV je bio protiv ovog rješenja, smatrajući ovo radno mjesto izmišljenim, ali je na kraju ono ostalo dio sistematizacije.

I do sada visoke zarade u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo prije svega su bile takve da bi se privukao stručni kadar iz oblasti vazduhoplovstva, umjesto toga izvršni direktor Ivan Šćekić zajedno sa Savjetom agencije uveo je administrativne pozicije na koje planiraju da zaposle neke od provjerenih kadrova bivšeg režima. Sve se to dešava uz političku podršku dijela partija koje su trenutno na vlasti, koje onemogućavaju pokušaje ministarstva saobraćaja da uvede red.

Ministarstvo saobraćaja je prošle nedjelje pokrenulo smjenu člana Savjeta ACV Velibora Mrdaka, nakon saznanja da je isti u sukobu interesa, jer je jedan od vlasnika Aero kluba Nikšić.

Kako saznajemo Mrdak je i na samoj sjednici Savjeta oštro iznosio da nije u konfliktu interesa i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministarke saobraćaja, što je još jedan dokaz da članovi Savjeta misle da su iznad zakona. Mrdak i oni koji su ga imenovali treba da objasne javnosti da li je u skladu sa zakonom da inspekcijski nadzor nad Aero klubom čiji je vlasnik vrši Agencija za civilno vazduhoplovstvo u čijem je rukovodstvu.

Jasno je da u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo stvari odavno ne funkcinišu u skladu sa zakonom, i ostaje da se vidi da li će biti reakcije Vlade Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.