Vučić: Ne idem na samit BRIKS-a, četiri ministra će predstavljati Srbiju; U Rusiju idem sledeće godine na Dan pobjede!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće otputovati na samit BRIKS jer će imati nekoliko važnih sastanaka sa stranim državnicima iz Evropske unije koji su ranije dogovoreni. Vučić je napomenuo da će Srbiju na samitu BRIKS-a predstavljati četiri ministra – Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin, Adrijana Mesarović i Nenad Popović.

On je objasnio da je na dan kada je dobio poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina rekao ambasadoru Rusije da je prethodnih dana dogovarao sa Donaldom Tuskom i da je on potvrdio dolazak, ali da će da vidi sa njim hoće li doći ili ne.

„Donald Tusk premijer Poljske je to prihvatio i on dolazi prekosjutra, sjutra imam trilateralu sa (Robertom) Ficom i (Viktorom) Orbanom, kao predstavnik Srbije, sa Slovačkom i Mađarskom u Komarnu, u srijedu već stiže Donald Tusk, ali se njemu pridružuje Kirjakos Micotakis naš grčki prijatelj. Veče kasnije stiže Ursula fon der Lajen“, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao da je to prenio Putinu.

„Ja sam bio veoma pošten prema predsjedniku Putinu i rekao mu, dakle, to je bilo zakazano ranije, ali nisam krio i rekao sam mu, poštovani gospodine predsjedniče, i da nema ovih posjeta, bilo bi mi izuzetno teško da dođem zbog različitih stvari koje vi dobro znate i za koje verujem da razumijete Srbiju. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije, slovima i brojem, jedina zemlja u Evropi koja nije pristupila ni jednoj deklaraciji, a samo u ovoj godini ih je bilo 44 protiv Ruske Federacije“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je moguće danas biti na samitu BRIKS-a, a da se to ne uzima kao bilo kakvo skretanje sa recimo evrointegracija, Vučić je odgovorio da nije moguće.

Vučić je naveo i da je prihvatio poziv ruskog predsjednika da sledeće godine prisustvuje proslavi 80. godišnjice Dana pobede u Moskvi.

„Razgovarao sam sa predsjednikom Putinom o osamdesetogodišnjici obilježavanja pobjede nad fašizmom, koje će se odigrati sledeće godine, i to će biti, pretpostavljam, najveća predstava u istoriji posle Drugog svjetskog rata na centralnom trgu, na Crvenom trgu u Moskvi“, rekao je Vučić gostujući na RTS.

Podsjetio je da je zajedno sa Benjaminom Netanjahuom bio gost predsjednika Putina i predsjednika Medvedeva na 75. godišnjici.

„I imaću izuzetnu čast da prisustvujem i osamdesetogodišnjici“, rekao je Vučić.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.