Socijalni program najveća muka radnika Vektra Boke, Vlada i Savjet za privatizaciju hitno da nađu rješenje

0

Vlada i Savjet za privatizaciju treba hitno da nađu rješenje za radnike Vektra Boke, kako bi im se povezao radni staž i izmirila dugovanja, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) treba da procesuira sve nezakonite radnje i aktere u procesu privatizacije.

To  su poručili predstavnici nevladinog udruženja (NVU) radnika Vektra Boka na pres konferecniji povodom borbe za ostvarenje prava radnika i drugih problema sa kojima se suočavaju.

Predstavnik NVU radnika Vektra Boka, Đorđe Rajak, kazao je da nijedan objekat HTP Boke danas nije u upotrebi i devastiran je 100 odsto.

„Kroz te objekte dolazi se do stečaja. Prihvaćen je plan reorganizacije. Taj plan reorganizacije je trebalo da traje četiri godine, a trajao je šest, a u suštini i sad je na snazi. Odmah 2017. godine otvorena je nova firma Plaža Boka i preko toga računa i novog društva su se obavljale transakcije, s tim što se i danas obavlja preko tog društva i raznim cesijama, a zakonski nije dozvoljeno ni u jednom momentu da se izbjegava račun društva koje je u reorganizaciji. Dugovi su uvećavani, Plan se nije rješavao, a imovina je pljačkana“, kazao je Rajak.

Ukazao je da je vrijednost Vektra Boke minimalno 120 miliona, a jedna trećina je prodata za 350 hiljada eura, što znači da je ostatak 650 hiljada eura, odnosno, namjera je da se cijela imovina HTP Boke proda za milion eura, „što je nedopustivo“.

„S obzirom na to da Vektra Investment duguje sedam miliona eura, desila se prodaja akcija i to da ne povjerujete- za svega 350 hiljada eura. Kupac akcija je pročitao oglas, ispunio virman, prebacio novac i postao vlasnik akcija za svega dvije minute. Jasno je da se radilo o pripremljenoj prevari, koja je odrađena i danas traje. Priprema se nova pljačka prodaje akcija od 59 odsto“, istakao je Rajak.

SDT je na osnovu krivičnih prijava, uradio tužbeni zahtjev i predao ga istražnoj sutkinji Suzani Mugoši, koja ga je proslijedila predsjedniku suda Borisu Saviću, koji je donio rješenje bez prava na žalbu i „potvrdio da nema nikakvih kriminalnih radnji u privatizaciji HTP Boke“.

„Potvrdio je Ugovor kao da je sve ispoštovano i završeno, a nije ništa“, jasan je Rajak.

Najveća muka radnika Vektra Boke je, kako je dodao, socijalni program.

„O socijalnom programu u kupoprodajnom ugovoru piše da radnici ne smiju biti otpuštani pet godina, da se mora ispoštovati granski, opšti i pojedinačni kolektivni ugovor u cjelosti. Od toga nije ispoštovano ništa. Imamo teško bolesnih kolega. Jedna koleginica je teško bolesna, nema uslove za penziju, nisu plaćeni porezi i doprinosi, nema godine starosti, a ne može da živi. Takvih je oko 70. Ima 30-ak koji primaju privremene penzije i niko im neće nadoknaditi raziku što gospodin Brković nije platio poreze i doprinose i mi javno pitamo gdje je novac“, naglasio je Rajak.

Smatra da su radnici žrtva „zločina i terorista“.

„Preko 20 kolega nije dočekalo penziju. Najavljujemo tužbu i državi, i Vladi i gospodinu Brkoviću. Prvo ćemo Brkovića tužiti, ima svoju imovinu i neka plati. On ne mora u penziju nikad ići što se tiče nas, ali mi tražimo svoja prava i nećemo odustati od tuga. Na kraju ćemo svih 200 nas otići u Hotel Plažu i nećemo se pomjeriti dok nam se ne izmire sve obaveze“, jasan je Rajak.

Zahtjevaju da se uvede stečaj bez odlaganja, a kako je kazao, predmetni sudija je do sada izlazio u susret i prihvatao „razne podneske koji nisu bili mjerodavni i za koje se ustanovilo da su falsifikovani i na osnovu toga je odlagano ročište“. Traže da se prekine ta praksa, procesuiraju potpisinici i podnosioci tih zahtjeva, a „sumnjamo da se ponovo ista stvar priprema za odlaganje narednog ročišta što je nedopustivo“. Radnici su zatražili i da se sazove hitna sjednica Savjeta za privatizaciju, kako bi se spasila imovina, da se blokiraju akcije tj. sva imovina HTP Boke, da SDT hitno procesuira sve nezakonite radnje i aktere.

„Tražimo da Ministartsvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine što prije sprovede zaključak u dijelu socijalnog programa po uzoru na Brodogradilište iz Bijele. Tražimo raskid ugovor kako bi se obezbijedila sredstva iz svoje imovine, a ne iz kredita, da se imovina Boke izdvoji iz Vektre Montenegro. Zahtjevamo da se preko Vlade ili Savjeta za privatizaciju nađe vanredno rješenje za radnike HTP Boke, tj. Vektra Boke i da im se poveže radni staž. Tražimo da se procesura vlasnik 59 odsto akcija i 33 odsto akcija, koje su već otuđene zbog zloupotrebe i da se isplati radnicima razlika izgubljene dobiti, jer zbog njegove greške primaju umanjene penzije, ili neki zbog neplaćenog radnog staža ne mogu godinama u penziju, a imaju uslov“, saopštio je Rajak.

Aktivistkinja iz Herceg Novog, Olivera Doklestić, ukazala je da državne institucije ne rade svoj posao i da je prosječna plata u tom gradu 40 eura niža u odnosu na prosjek na nivou države.

„Ono što se dešava sa prostorom u Herceg Novom u posljednje vrijeme je pojam budvanizacije, što je negativan trend u prostoru. 346 miliona eura je nevjerovatna suma koja pokazuje koliko su grad i država zajedno izgubili zbog toga što ne rade hoteli Igalo, Plaža, Tamaris. Svaki normalan čovjek treba da se šokira kako država može da ostane mirna, a da je toliki novac nestao u nekakvim čudnim ponorima“, kazala je Doklestić.

Pozvala je Ministarstvo ekonomije da se pozabavi navedenim brojkama i zaključila da se mnogo govori o gradnji novih objekata „a zaboravljamo da u ova tri objekta leži veliko bogatstvo“.

„Nezajažljivost za stvaranjem novca na štetu životne sredine, prirodnih vrijednosti je toliko velika da ćemo se o nju vrlo brzo saplesti, jer za sve što se dešava u prostoru reperkusije su mnogo veće. Ako ih danas ne osjetimo, osjetićemo sjutra. Ne treba nam uništavanje oblale. Svi hoteli koje sam pomenula su imali svoje plaže, ali hoteli Tamaris i Igalo su već izgubili svoje plaže“, rekla je Doklestić.

Radnici Vektra Boke, kako je ukazala, ne zaslužuju da nemaju primanja, da umiru razočarani u sredini koja slovi kao turistička, već zaslužuju mnogo više poštovanja, prenosi PR Centar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.