Ambasada Palestine: Analena Berbok pravda izraelski genocid

0

Država Palestina negoduje izjavu njemačke ministarke vanjskih poslova, Analene Berbok, u njemačkom parlamentu legitimirajući dobro dokumentovane zločine Izraela protiv palestinskog naroda, opravdavajući izraelski genocid i braneći izraelske kolonijalne težnje. Država Palestina je uznemirena dehumanizirajućom retorikom koja palestinski narod svodi na vojne ciljeve, nezaštićene zakonom, kršeći osnove međunarodnog prava, savjetodavno mišljenje i naredbe Međunarodnog suda pravde. Međunarodno humanitarno pravo ne dozvoljava Izraelu, okupatorskoj sili, da počini genocid. Međunarodno humanitarno pravo, pa čak i moral i čovječnost, takođe obavezuju države, uključujući Njemačku, da osiguraju poštovanje zakona, da se suzdrže od slanja oružja Izraelu tokom genocida i rade na okončanju izraelske ilegalne okupacije, saopštila je ambasada Palestine.

„Država Palestina podsjeća da je ostvarivanje prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje i nezavisnost trajna odgovornost međunarodne zajednice. Neotuđiva prava palestinskog naroda u potpunosti su priznata i čvrsto očuvana prema međunarodnom pravu, isprepletena su sa multilateralnim sistemom uspostavljenim nakon užasa Drugog svjetskog rata.  Ostvarivanje prava palestinskog naroda je neophodno da bi se ispunilo obećanje multilateralnog sistema da se „sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.“ Zaista, izraelsko 76-godišnje odstupanje od pravila ukorijenjeno je u takozvanom „poretku zasnovanom na pravilima“ gdje se međunarodni zločini i teška kršenja međunarodnog prava, uključujući agresiju, aneksiju, aparthejd, nezakonitu okupaciju i genocid, odobravaju, zanemaruju i opravdavaju samo u Palestini“, navode oni.

Dodaju da je izraelsko odstupanje od ovoga opsjedalo razvoj međunarodnog prava i uskratilo milionima njegovu zaštitu.

„To je dovelo do izraelskog ubijanja preko 42.000 Palestinaca, uključujući 17.000 djece za godinu dana, i istrebljenja cijelog naroda. Zbog toga Država Palestina poziva svjetske lidere i zvaničnike da se ponašaju odgovorno i upozorava na žrtvovanje zakona na oltaru političkih kalkulacija.Država Palestina ponovno potvrđuje da svako objašnjenje date izjave mora biti u skladu s međunarodnim pravom i u potpunosti priznaje nezakonitost te izjave i njene opasne implikacije, posebno na živote palestinskog naroda i njegovo postojanje. Država Palestina će poduzeti potrebne diplomatske, pravne i političke mjere kako bi zaštitila palestinski narod, u skladu s međunarodnim pravom. Međunarodno pravo treba da važi za sve, Palestina i palestinski narod nisu izuzetak“, zaključili su oni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.