Izraelski službenik: Dnevni trošak rata na libanskom frontu iznosi 134 miliona dolara

0

Izraelske novine Yedioth Ahronoth prenijele su od visokog finansijskog službenika u Izraelu da je dugotrajan rat na sjeveru i jugu težak za izraelsku ekonomiju, ističući da je proširenje rata na sjeverni front od početka septembra koštalo 6,7 milijardi dolara.

Dodao je da troškovi jednog dana rata u Libanu iznose oko 134 miliona dolara i da bi uskoro mogli porasti te da su troškovi municije koja se koristi u Libanu veoma visoki.

Izraelski službenik je potvrdio da proširenje rata zahtijeva povećanje budžeta u okolnostima oskudice izvora finansiranja.

Nedavni podaci pokazali su nastavak smanjenja rasta izraelske ekonomije tokom drugog kvartala tekuće godine s obzirom na kontinuirani rat koji Izrael vodi protiv Pojasa Gaze i njegovo proširenje na libanski front.

Centralni zavod za statistiku je izvijestio da je bruto domaći proizvod u periodu od aprila do juna porastao za samo 0,3 posto na godišnjem nivou, što je smanjenje u odnosu na stopu rasta od 0,7 posto iz prethodnog mjeseca i 1,2 posto iz augusta.

Budžetski deficit

Izraelsko ministarstvo finansija je prije deset dana objavilo da je budžetski deficit u septembru iznosio 8,8 milijardi šekela (2,34 milijarde dolara) usljed eskalacije rata u Pojasu Gaze i njegovog proširenja na front u Libanu i druge frontove.

U dvanaest mjeseci prije septembra deficit je porastao na 8,5 posto BDP-a u odnosu na raniji od 8,3 posto, dok je cilj koji je postavio ministar finansija Bezalel Smotrich za cijelu 2024. godinu bio 6,6 posto.

Povećanje deficita na 8,5 posto rezultat je povećanja vojnih i civilnih izdataka za finansiranje rata. Već šesti mjesec zaredom deficit premašuje godišnji cilj od 6,6 posto koji je postavila vlada.

Budžetski deficit Izraela u 2023. godini iznosio je 4,2 posto, a za narednu godinu planirano je njegovo smanjenje na 4 posto, što se za sada čini teško ostvarivim.

Troškovi rata, koji je počeo 7. oktobra 2023. godine, premašili su 103 milijarde šekela (27,35 milijardi dolara).

 

(Al Jazeera/agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.