Analiza UZOR-a: Građanima najviše prija EU uticaj na našu politiku

0

Veliki procenat građana/ki (43,7 odsto) smatra da politička situacija u Crnoj Gori ide u pogrešnom smjeru, a kao najozbiljnije probleme prepoznaju slabo političko rukovodstvo i spoljno miješanje u unutrašnju politiku, saopšteno je Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR).

Kako navode, UZOR-ova analiza pod nazivom „Crna Gora: Zona stranog uticaja“ pokazuje da građani/ke Crne Gore najpozitivniji uticaj na politiku u zemlji pripisuju Evropskoj uniji (24,6 odsto), a najveći negativan uticaj Srbiji (14,2 odsto).

“S druge strane, podaci našeg istraživanja govore da Srbija ima najveći pozitivan uticaj na privredu Crne Gore (16.3 odsto), a najveći negativan uticaj na privredu Crne Gore ispitanici vide u Rusiji (11,6 odsto), dok značajan procenat ispitanika (15,4 odsto) smatra da “nijedna” država ili grupa država nema posebno negativan uticaj na našu privredu”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da 45,3 odsto građana smatra da u Crnoj Gori nemamo fer i slobodne izborne procese, a posebno je, kako dodaju, alarmantan podatak da gotovo 70 odsto građana vjeruje da je korupcija u Vladi ozbiljan problem.

“Prema mišljenju građana, najvažnije bezbjednosno pitanje s kojim se Crna Gora trenutno suočava, jeste organizovani kriminal, koji je identifikovalo 35,9 odsto ispitanika. Sajber kriminal je na drugom mjestu sa 10,8 odsto, dok su imigracija 7,2 odsto i spoljašnje vojne prijetnje (7 odsto) prepoznati kao ozbiljni potencijalni problemi”, zaključuje se u saopštenju UZOR-a.

Analiza „Crna Gora: Zona stranog uticaja“ je dio projekta koji UZOR sprovodi uz podršku Hanns Seidel fondacije i možete je pronaći na ovom linku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.