Ministarstvo spoljnih poslova Palestine: Osuđujemo nesupjeh međunarodne zajednice da zaustave genocid nad Palestinicima

0

Ministartsvo spoljnih poslova države Palestine saopštilo je da su izraelski strašni masakri u Beit Lahiji i sjevernoj Gazi oštar  podsjetnik na neuspjeh i nedjelovanje međunarodne zajednice.

„Osuđujemo neuspjeh međunarodne zajednice da zaustavi izraelski rat istrebljenja i genocida protiv Palestinaca koji je u toku. Ovaj neuspjeh ohrabrio je Izrael da eskalira svoje brutalne ratne zločine, posebno u sjevernoj Gazi. Nedavni masakr u Beit Lahiji primjer je široko rasprostranjenih zločina gdje se civili suočavaju s nemilosrdnom opsadom, bombardovanjem i razaranjem, bez sigurnih opcija. Stanovnici su primorani da biraju između raseljavanja pod vatrom ili sigurne smrti, stvarajući smrtonosnu zamku.“ – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo smatra Izrael i međunarodnu zajednicu direktno odgovornim za tekuće masakre i zahtijeva hitnu međunarodnu intervenciju za prekid vatre i okončanje genocida koji je u toku.

Zahtijeva se i hitna primjena rezolucije Generalne skupštine UN-a o priznavanju i postupanju po savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.