Preminuo Fetulah Gulen, Erdoganov najveći protivnik

0

Najveći protivnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Fetulah Gulen umro je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je živio posljednjih 25 godina, objavio je Rojters pozivajući se na izvještaje televizije NTV i druge turske medije.

Vijest o njegovoj smrti još nije zvanično potvrđena, a kako prenosi „Turki tudej“ Gulen je navodno preminuo u bolnici u Pensilvaniji.

Dodaje se da je on posljednjih godina bio narušenog zdravlja.

Fetulah Gulen, nekadašnji imam, izgradio je moćan islamski pokret u Turskoj i šire, ali je svoje poslednje godine proveo optužen da je organizovao pokušaj puča protiv turskog predsjednika Erdogana 2016, optužbe koje je on negirao, navodi Rojters.

Osnovao je pokret „Hizmet“ koji se opisuje kao jedna od najvećih islamskih civilnih organizacija, baziranih na vjerskim uvjerenjima.

Kod kuće u Turskoj, Gulenov pokret proglašen je za terorističku organizaciju nakon neuspjelog pokušaja puča u kojem je učestvovalo oko 10.000 pripadnika turske vojske, a za koji se ukazivalo da iza njega stoji Gulenov pokret.

Njegova organizacija nazvana je „Fetulahistička teroristička organizacija“ (FETO), a za samog Gulena turske vlasti navode da je „multimilijarder, štićenik američkih administracija, direktno povezan sa saudijskim režimom i blizak prijatelj Izraela, koji je postao persona non-grata u Turskoj“.

 

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.