Mrtvi nemaju zastavu

0

Nakon podizanja crkvene zastave ispred crkve u Štitarici od strane Crkvenog odbora Mojkovaca, neko je pod okriljem noći okačio državnu zastavu na žičanu ogradu groblja, i na suvi brijest u groblju.

Nije važno ko je okačio državnu zastavu, ali je važno: da li ijedan pojedinac u državi ima monopol na državnu zastavu, i da je kači gdje mu padne na pamet. No, o tim stvarima morala bi država da brine i vodi računa. I da država pita pojedinca, ko ga je ovlastio da u ime nje i njenih institucija, kači državnu zastavu gdje mu se prohtje.

Uopšte, ni najmanje nije važno ko je zakačio državnu zastavu na žičanu ogradu groblja i na suvo deblo brijesta, nego da li bilo ko ima pravo da skrnavi državnu zastavu. I gdje je taj pojedinac našao to pravo, i koji mu zakon omogućava i dopušta da privatizuje državne simbole. Nije važno da li je u pitanju pojedinac, ili grupa pojedinaca.

I, šta dalje. Ispostavlja se da neki drugi pojedinac nema pravo da ukloni tu zastavu zato što je okačio neki drugi pojedinac koji nema pravo da svojevoljno kači državnu zastavu gdje je on ocijeni i procijeni da joj je mjesto.

Sa druge strane to će reći da bilo koji drugi pojedinac ne smije da skine zastavu sa žičane ograde groblja, osim onoga koji je okačio. Dakle, po nekim nepisanim pravima, jedino taj pojedinac ima pravo da okači, i samo on da skine državnu zastavu sa žičane ograde groblja. Zaista nečuveno. Niko nema prava niti ima ikakvog smisla da se iko ovako i na ovakav način svojevoljno ponaša.

Državna zastava stoji ispred Spomen doma u Štitarici. Isto tako, državnoj zastavi je mjesto i ispred škole u Štitarici jer se radi o Javnoj ustanovi. Ali državnoj zastavi nije mjesto na žici grobljanske ograde. Crkva se ne miješa u stvari i pitanja države, ali kačenje zastave na ogradi groblja, sasvim sigurno država nije ni odobrila niti uradila. Nema groblja na svijetu na čijoj se ogradi nalazi državna zastava.

Crkveni odbor smatra da kačenje državne zastave na žici ograde groblja, predstavlja odgovor na postavljanje crkvene zastave ispred crkve u Štitarici. I to nije dobro. Nije dobra takva vrsta odgovora. Nije dobra takva vrsta razgovora. Kažemo, svako mora biti odgovoran šta radi. I pred Bogom i pred ljudima. Crkva božija brine o svim ljudima i svim dušama, i onima koje još obitavaju na zemlji, i onima koje na nebu u vječnosti prebivaju.

Hristos vaskrese.

Dano u Crkvenom odboru hrama svetog Arhangela Mihaila u Štitarici, 20. oktobra Ljeta Gospodnjeg, 2024.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.