Asanžov otac doputovao u Moskvu

0

Otac osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Džon Šipton doputovao je u Moskvu, saopštila je ruska novinarka Mira Terada.

„Upoznala sam dragog Džona Šiptona, javnu ličnost i oca Džulijana Asanža. Dobrodošli u Rusiju“, napisala je Terada na svom Telegram kanalu, ne navodeći razloge Šiptonove posjete ruskoj prestonici.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) priznala je Asanža kao političkog zatvorenika i izrazila duboku zabrinutost zbog nesrazmjerno grubog postupanja koje je on pretrpio u britanskom zatvoru Belmarš sa maksimalnim obezbjeđenjem.

Asanž se od 2012. godine krio u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je optužen za navodni seksualni napad i silovanje u Švedskoj i suočio se sa ekstradicijom u Sjedinjene Američke Države.

Sedam godina kasnije, ekvadorska diplomatska misija predala ga je britanskim vlastima.

Asanž je 24. juna pušten iz britanskog zatvora u kojem je proveo 1.901 dan, poslije čega je odmah napustio zemlju.

Sjedinjene Američke Države su ga optužile po 18 tačaka, uključujući kršenje Zakona o špijunaži i odavanje povjerljivih informacija, za šta je zaprećena kazna 175 godina zatvora.

Asanž je pušten iz sudnice na ostrvu Sajpan 26. juna, nakon što je postigao dogovor sa američkim Ministarstvom pravde, a njegov slučaj špijunaže je zvanično odbačen.

Izjasnio se krivim po jednoj tački.

Poslije suđenja otputovao je u Australiju, a 27. juna američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da ne razmatra mogućnost pomilovanja osnivača Vikiliksa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.