Sjećanja na kultnu emisiju „Top lista nadrealista“ oživjela na govornici FUNK festivala

0

Sjećanje na kultnu emisiju „Top lista nadrealista“ oživjelo je na govornici „Sarajevska lista nadrealista“, sinoć održanoj u okviru Festivala umjetnosti, nauke i kulture (FUNK), u holu tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ova govornica bila je prilika da se prisjetimo jedne od najuticajnijih satiričnih emisija bivše Jugoslavije, čije su duhovite, angažovane epizode postale sinonim za kritiku društva kroz humor.

Emisija „Top lista nadrealista“ je od svog nastanka u osamdesetim godinama prošlog vijeka oblikovala specifičan oblik televizijske satire, koji je ostavio trajan uticaj na popularnu kulturu u cijelom regionu. Njeni skečevi su, koristeći humor, apsurd i ironiju, prikazivali društvenu stvarnost tog vremena, te su i danas prepoznati kao neprolazno kulturno nasljeđe.

Govornici ovog događaja bili su Zenit Đozić, jedan od članova legendarne „Top liste nadrealista“, čiji su skečevi oblikovali društveni humor u regionu, te Boro Kontić, poznati novinar iz Sarajeva, koji je dao kontekst i osvrt na značaj emisije u tadašnjem medijskom i društvenom okruženju. Moderator govornice bila je mr Bojana Šolaja, koja je vodila diskusiju, omogućila učešće publike i otvorila prostor za pitanja.

Govornica „Sarajevska lista nadrealista“ bila je dio šireg programa Festivala umjetnosti, nauke i kulture (FUNK), koji se organizuje povodom obilježavanja 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore. Festival ima za cilj promociju umjetnosti, nauke i stvaralaštva, a njegovi programi su otvoreni za širu javnost. FUNK festival okuplja studente, profesore, umjetnike i naučnike iz Crne Gore, regiona i svijeta kroz radionice, predavanja, performanse i izložbe.

Građani su uživali u ovom jedinstvenom događaju, prisjećajući se Nadrealista i slušajući insajderske priče o stvaranju emisije koja je obilježila jednu eru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.