Mještani Petnjice: Zaustaviti ekološki genocid nad rijekom Popča

0

U znak protesta zbog, kako su istakli, nelegalnog odlaganja otpada od strane petnjičkog Komunalnog preduzeća, predstavnci Moto klub „Bihor“, zajedno sa predstavnicima Mreže nevladinih organizacija Petnjice održali su proteste na više lokacija na području opštine Petnjica.

Protestna okupljanja su, iz prisustvo pripadnika policije, održana u mjestima Murovske luke, Stjenice i Đuđ. Tom prilikom je rečeno da su građani bili svjedoci kako se smeće sa prostora Petnjice odlaže blizu izletišta i izvora pitke vode i da to u značajnoj mjeri negativno utiče na životnu sredinu. Okupljeni su pozvali nadležne službe Komunalnog preduzeća da pod hitno uklone otpad i da prestanu da ga deponuju tamo gdje je to strogo zabranjeno.

Foto: Dan

 

– Svjedoci smo da Komunalno preduzeće Opštine Petnjice nepropisno i nesavjesno odlaže smeće na mnogim mjestima na čitavom području naše opštine. Tako su smetlišta pravljena iznad izvorišta sa kojih se građani napajaju pitkom vodom. Takođe, smeće se istovaralo i iznad lokaliteta „Bratonjin vir“, koje slovi za izuzetno atraktivnu turističku destinaciju. Smeće je na toj lokaciji nakon istovara zatrpavano zemljom da se ne bi vidjelo. Na ovaj način su postavljane „ekološke bombe“ na mjestima gdje, uz korišćenje prirodnih blagodeti, cirkuliše veliki broj ljudi. Zato pozivamo odgovorne u lokalnoj upravi i Komunalnom preduzeći da nalože da se pod hitno očiste pomenuta smetlišta. Takođe, tražimo da se prestane sa daljim odlaganjem otpada tamo gdje to nije dozvoljeno – u ime Mreže nevladinih organizacija Petnjice kazala je Sabaheta Novalić.

Okupljeni su upozorili da će, ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji, preduzeti radikalne mjere koje podrazumijevaju blokadu glavnih saobraćajnica na ovom području.

– Ako nadležni ne budu htjeli da shvate našu poruku i da postupe po našim zahtjevima pristupićemo blokadi saobraćajnica, jer ovo je prevšilo svaku mjeru. Nadamo se da će nadležni shvatiti ozbiljnost date situacije na koju ukazujemo – poručeno je sa protestnih skupova i upućen apel nadležnim državnim institucijama i ekološkim organizacijama da se uključe u rješavanje problema sa nelegalno deponovanim otpadom.

– Upozoravamo da je nedozvoljenim odlaganjem smeća opasno ugrožena rijeka Popča koja po svojoj ljepoti slovi za posestrimu rijeke Tare. Zato nadležnima u Ministarstvu ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera stavljamo do znanja da je na sceni ekološki genocid nad rijekom koja predstavlja biser Bihora. Pozivamo i njih i ekološke aktiviste i organizacije, kao i međunarodne strunjake, zadužene za praćenje ove oblasti da daju puni doprinos da se konačno nađe rješenje za adekvatno odlaganje smeća sa prostora opštine Petnjice – navodi se u zajedničkoj poruci učesnika protestnih skupova.

Podsjećamo, na području opštine Petnjica decenijama se pribjegavalo altarnativnim rješenjima po pitanju pronalaženja lokacija za deponovanje komunalnog i drugog otpada. Zbog nepostojanja regionalne deponije na prostoru Bihora smeće se godinama transportuju za Rožaje, odnosno na privremeno odlagalište Mostina.

– Sve smo pokušali kako bi pronašli mjesto na području Petnjice gdje bi se deponovao komonunalni otpad do eventuakne izgradnje regionalne sanitarne deponije o kojoj se godinama prič. Definisali smo više lokacija i uključili stručnu javnost da nam pruži ruku pomoći. Ali, svuda smo nailazili na otpor građana. Zato smo prinuđeni da, u skladu sa postignutim dogovorom, otpad transportujemo u Rožaje – naveli su iz Opštine Petnjica.

Foto: Dan

 

Cikotić: Mapirno je 27 divljih deponija,a prave ih nesavjesni građani

Iz petnjičkog Komunalnog preduzeća demantovali su navode da njihove službe pribjegavaju nelegalnom odlaganju otpada. Istakli su da su u pitanju deponije koje su formirali sami građani kojih je, kako su naveli, na području Bihora mapirano 27.

-Tačno je da na području Bihora ima divljih deponija. Mi smo ih sve evidentirali i nastojimo da ih uklonimo. Međutim, to nijesu deponije koje pravi Komunalno preduzeće već nesavjesni građani koji godinama tamo odlažu otpad. Zato nije korektno optuživati naše preduzeće za nešto što nijesmo uradili – naglasio je Mithad Cikotić direktor Komunalnog preduzeća iz Petnjice.

On je ponovio da bi se jedino izgradnjom regionalne sanitarne deponije na pravi način riješilo pitanje odlaganja otpada sa ovog područja.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.