Migranti iz Italije vraćeni u Albaniju

0

Brod italijanske obalske straže u subotu je u Italiju vratio prvih 12 migranata iz novootvorenih imigracionih centara u Albaniji posle sudske presude u Rimu.

Italijanski sud je u petak presudio protiv poteza desničarske vlade da drži migrante u objektima za obradu azila van Evropske unije prema sporazumu Italije i Albanije.

Sud je naveo da migranti moraju da budu vraćeni u Italiju jer se njihove zemlje porijekla – Egipat i Bangladeš – ne mogu smatrati bezbjednim.

Migranti su ove nedjelje prebačeni u objekat u mjestu Gjader gde bi, prema sporazumu Albanije i Italije, trebalo da prođu kroz ubrzane granične procedure.

Njih je isprva bilo 16, ali je četvoro već vraćeno u Italiju – dvoje iz zdravstvenih razloga i dvoje zbog maloljetnosti.

Sudska presuda predstavlja problem u aranžmanu između Italije i Albanije koji je vlada premijerke Đorđe Meloni pozdravila kao novi “model” za rješavanje ilegalnih migracija.

Sporazum predviđa da će o zahtjevima migranata za azil, dok su u centrima u Albaniji, odlučivati italijanski sudija.

Obraćajući se novinarima tokom posjeti Libanu, Meloni za odluku suda rekla da jenazvala “pristrasna” i dodala da je na njenoj vladi da odredi koje su zemlje bezbjedne, a koje nijesu, sugerišući da će izraditi nova pravila za rješavanje tog pitanja.

“Možda vlada treba bolje da razjasni šta se podrazumijeva pod ‘bezbjednom zemljom’”, rekla je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedosi rekao je na konferenciji za novinare da je uvjeren da će odluka biti poništena, dodajući da će vlada podnijeti žalbu Vrhovnom sudu ako treba.

Za sada, sudska presuda znači da će svi migranti morati da budu prebačeni u Italiju.

Centri u Albaniji će koštati Italiju 730 miliona dolara tokom pet godina. Objektima upravlja Italija i nalaze se pod italijanskom jurisdikcijom, dok albanski čuvari pružaju spoljno obezbjeđenje.

Italija je pristala da primi migrante kojima je odobren azil, dok se onima čiji zahtjevi budu odbijeni suočavaju s deportacijom direktno iz Albanije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.