Erdogan sa Šolcom: Sve dok traju napadi na Gazu i Liban, mir na Bliskom Istoku nije moguć

0

Sve dok su izraelski napadi na Pojas Gaze i Liban u toku, mir na Bliskom istoku nije moguć, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Erdogan je osudio tekuću humanitarnu krizu, istakavši hitnost trajnog prekida vatre, isporuku humanitarne pomoći i potrebu za međunarodnim pritiskom na Izrael, prenosi turski anjuz.

-Sve dok masakri u Palestini i Libanu traju, (mir) će biti nemoguć za naš region i šire. Očekujemo da svi politički akteri preuzmu inicijativu i zaustave agresivnu politiku Izraela- istakao je on.

Erdogan je rekao da je u izraelskim napadima ubijeno više od 50.000 ljudi, uključujući žene, djecu i starije osobe.

Turski lider je sa Šolcom takođe razgovarao o saradnji unutar NATO-a, saradnji u bezbjednosnoj industriji, kao i očekivanjima Ankare od EU, uključujući viznu liberalizaciju za turske državljane.

Erdogan je takođe izrazio zabrinutost za više od 3.5 miliona osoba turskog porijekla koje žive u Njemačkoj, upozorivši da jačanje krajnje desnice i islamofobije u Evropi.

Šolc je izjavio da je projekat za eventualno snabdijevanje Turske borbenih avionima Jurofajter, koje je inicirala Velika Britanija, još u ranoj fazi.- To je nešto što će nastaviti da se razvija – rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Istanbulu sa turskim predsjednikom Redžepom Taipom Erdoganom, odgovarajući na pitanje o potencijalnim isporukama aviona Turskoj, preneo je Rojters.

Ankara je prošle godine saopštila da je u pregovorima sa članicama konzorcijuma Britanijom i Španijom, u vezi kupovine aviona „Jurofajter Tajfuns“, ali se Njemačka protivila toj ideji.

Od tada se Turska žalila na nedostatak napretka po tom pitanju, zbog negodovanja Berlina.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.