Pripravnici u sudovima i tužilaštvima traže plate po ES 2

0

Pripravnici u sudovima i državnim tužilaštvima inicirali su sastanak sa predstavnicima Vlade zahtijevajući da se njihove zarade obračunavaju po programu Evropa sad 2. Ocjenjuju da ih Vlada Crne Gore svojim postupanjem marginalizuje, što kako kažu, neće dozvoliti.

Obračun zarada priprivnika u tužilaštvima i sudovima vrši se na osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (OKG) kojim je propisano da ona ne može biti manja od 70 odsto zarade odgovarajuće grupe poslova što u konkretnom slučaju znači da koeficijent složenosti poslova za pripravnike iznosio 7.14. Prema programu Evropa sad 2 zarade sa koeficijentom preko sedam iznose 800 eura, dok su zarade pripravnicima u sudovima i tužilaštvima na osnovu OKG ostale na dosadašnjem nivou uz oscilacije u rasponu od 593,00 do 625,00 eura.

Predstavnik pripravnika Luka Jovićević u izjavi za portal Dan ističe da nije prvi put da ih Vlada Crne Gore marginalizuje, pa im je tako osnovna zarada, odnosno koeficijent složenosti poslova umanjen važećim OKG sa ranijih 80 na sadašnjih 70 odsto. Ovim povodom, pripravnicu se se obraćali nadležnima, ali je razumijevanje sa njihove strane izostalo. Sada, kako ističe Jovićević, Vlada namjerava da odstupi i od sopstvenog programa, što smatra nedopustivim.

– Pripravnici imaju legitimna očekivanja da budu prepoznati kao zaposleni sa VII-1 stepenom školske spreme – jer upravo to i jesmo. Ovakvo postupanje Vlade Crne Gore predstavlja nastavak loše prakse, koja se ogleda u održavanju kontinuiteta u neprepoznavanju pripravnika u sudovima i državnim tužilaštvima kao kategorije zaposlenih – kazao je Jovićević.
Povodom nastale situacije inicirali su sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem, ministrom pravde Bojanom Božovićem i ministrom finansija Novicom Vukovićem.

– Za sada, pozitivan signal dobili smo samo od ministra Božovića, međutim očekujemo da se i drugi adresanti u što kraćem roku izjasne ovim povodom. Nadamo se da će razumjeti hitnost i složenost situacije, te omogućiti aktivno učešće pripravnika u rješavanju nastalog problema. Vjerujemo da će iz ove inicijative prositeći pozitivan ishod, budući da su medijski nastupi prilikom prezentovanja programa Evropa sad 2 bili takvi da su u fokusu imali pobošljanje životnog standarda građana, sa akcentom da će minimalna zarada za visokoškolce iznositi 800,00 eura – istakao je on.

Jovićević naglašava da Vlada na ovaj način guši ambicije mladih ljudi koji su svoju budućnost vezali sa pravosudnu oblast, te da to neće dozvoliti.

– Nećemo dozvoliti da Vlada svojim postupanjem dovode našu egzistenciju u zonu ugroženosti, niti da se prema nama postupa drugačije nego prema drugima. Praksama kao što je ova, demotivišu se sadašnji i budući pripravnici da svoj poziv vežu za pravosuđe. Biti pripravnik u pravosuđu, mladom čovjeku bi treblo biti pitanje prestiža gdje će se utrkivati najbolji. Ovakvim postupanjima, ka tim poslovima će ići mladi pravnici samo ako nemaju gdje drugo, jer niko neće htjeti obezvrijeđeno radno mjesto na kojem je diskriminisan- istakao je Jovićević.

Poručuje da će u borbi za svoja prava istrajati i da će u slučaju da se nadležni ogluše na njihove inicijative, preduzeti dalje korake.

– Spremni smo na svaki ishod. Ako Vlada ne postupi po sopstvenom progoramu i Zakonu o radu pored ostalih naših potencijalnih koraka, rizikuje da državu izloži eventulnim sudskim postupcima, po čijem bi, eventualnom pozitivnom ishodu po pripravnike osim predmetnog potraživanja bespotrebno bila dužna da plati i zakonske kamate kao i sudske troškove. Ipak, se nadamo da do toga neće doći- zaključio je Jovićević.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.