SUDAR FISKALNE STRATEGIJE I POPISA

0

Piše: Fidelity consulting

U suštini, sve što treba da znate o kontradiktornim rezultatima popisa i fiskalnoj strategiji je sledeće: na sjeveru zemlje posluje najveći broj kompanija čiji zaposleni primaju minimalnu platu.

Zbog povećanja minimalca sa 450 na 600 eura, njihov poreski trošak će se POVEĆATI. Nasuprot tome, kompanijama koje isplaćuju plate veće od 600 eura, a koje su uglavnom u centralnom i južnom regionu, poreski trošak će se SMANJITI.

Kada to povežete sa rezultatima popisa koji pokazuju da je sjever depopulisan, sa sve starijim stanovništvom, stopom nezaposlenosti od 33% i najvećim brojem socijalnih slučajeva i zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na broj stanovnika, fiskalna strategija djeluje kao finalni ekser u kovčegu prosperiteta ovog regiona u odnosu na centralni i južni region.

Izgradnjom infrastrukture, ljudi će brže odlaziti sa severa jer gore nemaju što da traže.

Najgore od svega je što je fiskalna strategija zakucala poresku politiku do 2027. godine, što znači da nema fiskalnih mehanizama za poboljšanje stanja u sjevernom regionu.

Stoga, zanima nas koje će mjere Vlada donijeti nakon rezultata popisa; možda će osmisliti još jedno Velje brdo u Podgorici…

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.