‘Le Temps’: SAD i Izrael pretvaraju Jemen u laboratoriju za svoje oružje kako bi zastrašili Iran

0

Činjenica da je američka vojska koristila stelt bombardere za izvođenje napada u Jemenu zapravo upućuje na to da se želi poslati poruka Teheranu, piše švajcarski list „Le Temps“.

„Le Temps“ ističe da ovakvi bombarderi nisu korišteni u misiji već sedam godina, a posljednji koji je pribjegao njihovoj upotrebi bio je bivši američki predsjednik Barak Obama, i to na kraju svog mandata, protiv “džihadističke baze” u Libiji 2017. godine.

Izuzev testiranja i nekoliko demonstracija sile u sjevernoj Evropi, protiv Rusije, nevidljivi bombarderi B-2, odnosno “leteće krilo”, koji spadaju u najskuplje u istoriji američke avijacije, stajali su u svojim hangarima u državi Misuri, navodi Luis Lema, autor članka.

Međutim, ovi bombarderi su intervenirali u srijedu u Jemenu, bombardujući objekte i skladišta oružja pod kontrolom Huta.

Američka vojna komanda saopćila je kako je cilj ove operacije “slabljenje sposobnosti Huta” u pogledu njihovih napada na brodove u Crvenom moru i prijetnji koju predstavljaju za “regionalne partnere” Sjedinjenih Američkih Država.

Husi se svrstavaju na stranu Irana unutar “Osovine otpora” koja je formirana protiv Izraela, a njihovi napadi u Crvenom moru doveli su do toga da se prepolovi broj tankera u moreuzu Bab al-Mandab ove godine u odnosu na godinu ranije, prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Međutim, „Le Temps“ ističe kako se čini da upotreba nevidljivih bombardera na nebu Sane, jemenske prijestolnice, i grada Saada, uporišta Husa, nosi neko drugo značenje, koje nije ni blizu vraćanja mira u globalnom pomorskom prometu.

Poruka Iranu

„Le Temps“ u tom kontekstu prenosi izjave američkog ministra odbrane Lojda Ostin koji se pohvalio da su ti napadi “jedinstvena demonstracija” sposobnosti Vašingtona da gađa objekte koje “naši protivnici žele” držati izvan dohvata, bez obzira na to koliko su duboko zakopani pod zemljom i utvrđeni. Dodao je da korištenje nevidljivih bombardera dugog dometa demonstrira sposobnost SAD-a za globalne napade i poduzimanje akcija protiv ovih ciljeva kada je to potrebno, bilo kada i bilo gdje.

List smatra da je to jasna poruka Iranu, u kontekstu novog potencijalnog napada Izraela na Iran nakon što su iranske rakete gađale izraelsku teritoriju 1. oktobra.

„Le Temps“ u tom pogledu ističe da je predsjednik Džozef Bajden izazvao veliku buru priznanjem da je ”raspravljao” (kako bi izrazio svoje protivljenje) o mogućnosti bombardiranja iranskih nuklearnih postrojenja.

Međutim, list dodaje da stručnjaci skreću pažnju na to da su nevidljivi bombarderi B-2 jedini u stanju nositi masivnu bombu GBU-57 od 13.600 kg za razbijanje bunkera, koja je u stanju uništiti neke izrazito duboko zakopane strukture.

„Le Temps“ otkriva da Sjedinjene Američke Države imaju samo oko 15 bombi ovog tipa, a njihova proizvodnja je, još od samog početka, bila povezana s prijetnjama koje predstavljaju nuklearna postrojenja Sjeverne Koreje i Irana, uključujući i poznatu lokaciju Natanz, južno od Teherana, koja je djelimično ukopana ispod planine.

Navodi i to da Izrael ne može napasti iranska postrojenja zakopana pod zemljom osim uz aktivnu saradnju s američkim snagama.

Međutim, list upozorava da gađanje Jemena pogoršava humanitarnu katastrofu koju proživljava nakon što je postao jedna od najizoliranijih zemalja na planeti. Oko 18 miliona Jemenaca isključivo se oslanja na humanitarnu pomoć, a sada se ta zemlja pretvara u “laboratoriju” za slanje prijetnji Iranu koji se priprema za dodatnu eskalaciju s Izraelom.

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja Džojsi Msuja izjavila je u tom kontekstu:

“Duboko smo zabrinuti zbog ovih napada, koji utiču na sposobnost pružanja humanitarne pomoći stanovništvu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.