Usvojen zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a za pretresanje broda „Jadran”

0

Zahtjev za zaštitu zakonitosti, koji je Vrhovno državno tužilaštvo podiglo protiv rješenja Višeg i Apelacionog suda u predmetu protiv optuženog V.R. i drugih, zbog krivičnog djela – stvaranje kriminalne organizacije, usvojen je odlukom Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je utvrđeno da su Viši sud u Podgorici i Apelacioni sud Crne Gore povrijedili zakon u korist okrivljenih.

Vrhovno državno tužilaštvo je, kako su naveli iz te institucije, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka podiglo Zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv Rješenja Višeg suda u Podgorici da je zapisnik o pretresanju školskog broda „Jadran” i fotodokumentacija, koja čini njegov sastavni dio, pravno nevaljan dokaz.

„Zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut je i protiv odluke Apelacionog suda da se, kao neosnovana, odbije žalba Specijalnog državnog tužilaštva na Rješenje Višeg suda u Podgorici. Vrhovni sud je u donijetoj presudi o usvajanju Zahtjeva za zaštitu zakonitosti VDT-a konstatovao da se odredba ZKP-a (čl.81 stav 3) da pretresanju prisustvuju svjedoci, ne odnosi na pretresanje broda i da su nejasni razlozi nižestepenih sudova da je ta odredba prekršena prilikom pretresanja školskog broda „Jadran” 19.04.2019.godine“, saopštili su iz VDT-a, pa nastavili:

„Vrhovni sud je utvrdio da su nižestepeni sudovi svoje odluke temeljili na tome da je pretresanje školskog broda „ Jadran” izvršeno bez prisustva dva svjedoka, gubeći pri tom iz vida odredbu ZKP-a (član 81.st.6), kao odredbu lex specialis za pretresanje koje se vrši na brodu, u kom slučaju zakonodavac ne normira neophodnost da pretresanju prisustvuju svjedoci (iz čl. 81 st.3 ZKP-a), već samo insistira na neophodnosti da se naredba o pretresanju preda zapovjedniku broda, te da zapovjednik broda ili lice koje on odredi prisustvuje pretresanju“, naveli su iz VDT.

Za kraj su dodali:

„Zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, Vrhovno državno tužilaštvo podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama ako je povrijeđen zakon“, zaključili su iz VDT-a-

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.