Ustavni sud obustavio izručenje Do Kvona

0

Ustavni sud Crne Gore obustavio je proces izručenja južnokorejskog državljanina Hjeong Do Kvona do donošenja konačne odluke.

“Usvaja se zahtjev za obustavu izvršenja i obustavlja se izvršenje presude Vrhovnog suda Crne Gore, Kzz. br. 12/24, od 19. septembra 2024. godine i postupak odlučivanja o dozvoli izručenja podnosioca ustavne žalbe D. H. K., do donošenja konačne odluke Ustavnog suda”, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Ovo rješenje jednoglasno je donio Ustavni sud u sastavu: predsjednica – sudija Snežana Armenko, i sudije – Dragana Đuranović, Desanka Lopičić, Faruk Resulbegović, Momirka Tešić i Budimir Šćepanović.

Protiv Do Kvona, koji je u martu 2023. godine uhapšen u Podgorici, podignute su optužnice u Južnoj Koreji, Singapuru i SAD, koje su od Crne Gore zatražile njegovo izručenje.

U septembru 2023. godine, Interpol je izdao crvenu potjernicu za Do Kvona zbog njegove uloge u kolapsu kriptovaluta Terra Luna i Terra, vrijednih 40 milijardi dolara, koji se dogodio u maju 2022. godine.

Vrhovni sud Crne Gore je 19. septembra utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Do Kvona Južnoj Koreji i SAD-u radi vođenja krivičnog postupka, ovlašćujući ministra pravde da odluči o dozvoli izručenja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.