Suljević: Rezultati popisa stanovništva nalažu reviziju postojećih strategija

0

Povodom nedavno objavljenih rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama Ernad Suljević istakao je ozbiljnost situacije koja se odražava na demografske trendove u Crnoj Gori, posebno u Sjevernom regionu.

Prema podacima, gotovo sve opštine u Sjevernom regionu bilježe značajan pad broja stanovnika, osim opštine Rožaje. Ukupno, broj stanovnika u Sjevernom regionu smanjen je za 14,2%, čime se nastavlja višedecenijski trend migracije, kako ka ostalim regionima, tako i inostranstvu. Ova situacija predstavlja ozbiljan izazov za regionalni razvoj i stabilnost lokalnih zajednica.

Analiza učinka politike regionalnog razvoja do 2020. godine pokazala je da do sada preduzete mjere nisu uspjele da efikasno riješe problem depopulacije Sjevernog regiona.

Imajući to u vidu, ministar Suljević je najavio da će Ministarstvo dodatno analizirati važeću Strategiju regionalnog razvoja, sa ciljem izrade izmjena i dopuna koje će biti sprovedene početkom 2025. godine. Ove promjene biće usmjerene na pružanje adekvatnijih planskih smjernica za prevazilaženje problema depopulacije.

„Naš fokus biće na teritorijalnom razvoju, sa posebnim akcentom na manje razvijene lokalne samouprave koje se nalaze u Sjevernom regionu. Analiziraćemo potencijale razvoja svih lokalnih samouprava i pripremiti smjernice za njihovu bolju valorizaciju“, izjavio je Suljević.

Ministarstvo će, takođe, revidirati dosadašnja ulaganja u skladu sa politikom regionalnog razvoja, koja su do sada bila više usmjerena na održivi i pametan rast, dok je inkluzivan rast iznosio manje od 10%.

U narednom periodu, Ministarstvo će raditi na poboljšanju alokacije sredstava uz intenzivnu saradnju sa lokalnim samoupravama.

Smanjenje broja stanovnika u Sjevernom regionu neizbježno će uticati na stepen razvijenosti ovih opština.

Očekuje se da će obračun razvijenosti, koji će resor sprovesti sledeće godine u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju, pomoći Vladi da usmjeri pažnju na podršku manje razvijenim lokalnim samoupravama. Ovo će biti jedan od glavnih zadataka Ministarstva u budućem periodu.

„Odgovornost svih nas jeste da radimo na poboljšanju uslova života u ovim zajednicama i da obezbijedimo održiv razvoj za sve građane Crne Gore“, zaključio je Suljević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.