Ćulafić: Dobrom saradnjom do realizacije milionskog projekta za sistem prečišćavanja otpadnih voda

0

Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Opština Herceg Novi zajedno će raditi na realizaciji projekata u ovom gradu, među kojima su prioritetni rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, zaštita Plave špilje i projekti energetske efikasnosti, istaknuto je tokom današnje posjete ministra Damjana Ćulafića.

Ćulafić, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Nenad Vitomirović i direktor Eko fonda, Draško Boljević razgovarali su sa predsjednikom Opštine Herceg Novi, Stevanom Katićem, potpredsjednikom Mirkom Musturom, sekretarom za komunalne djelatnosti Vasilijem Seferovićem i menadžerom Opštine Dušanom Vukićem.

Povod za današnju posjetu ministra Herceg Novom je uspješno završen projekat čišćenja hercegnovskog podmorja koji je realizovan u saradnji lokalne uprave i Eko fonda, kao i razgovor o konkretnim inicijativama i projektima koji će u narednom periodu biti u fokusu saradnje Ministarstva i Opštine.

Govoreći o PPOV Meljine, čija je aproksimativna vrijednost rekonstrukcije postojećeg postrojenja oko 5 miliona eura, Ćulafić je rekao da je priprema tenderske dokumentacije u završnoj fazi.

„Otklanjaju se administrativne prepreke i problemi koji su u međuvremenu iskrsli. Duboko vjerujem da ćemo uskoro imati raspisan tender za odabir najpovoljnijeg izvođača“, istakao je Ćulafić.

Kada je riječ o drugom velikom kapitalnom projektu, ministar je naveo da je to izgradnja primarnog kolektora u naselju Njivice, čija je predračunska vrijednost oko 3,5 miliona eura.

„Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je kandidovalo taj projekat za kapitalni budžet za 2025. godinu. Vidjećemo konačnu odluku Vlade, ali vjerujem da ne postoji nijedan krupan razlog da se taj projekat ne nađe u budžetu za 2025. godinu i da ga uspješno realizujemo, na opšte dobro i Herceg Novog i tog naselja“, istakao je Ćulafić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je da je prioritetni projekat rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

“Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je obezbijedilo nekih pet miliona eura za završetak tog projekta. Mi očekujemo raspisivanje tendera negdje do 1. novembra, trenutno se usaglašava projektni zadatak i ta procedura je pri kraju, kako bi mogli da otpočnu radovi za koje su sredstva obezbijeđena budžetom za 2024. godinu“, rekao je Katić.

Važna tema sastanka bila je i zaštita Plave špilje, tačnije pokretanje inicijative za sprovođenje procedure zaštite ovog lokaliteta, u skladu sa zaključcima usvojenim u lokalnom parlamentu.

„Dobili smo jedan visok stepen razumijevanja od strane ministra i mi ćemo u narednom periodu pokrenuti tu proceduru kod Agencije za zaštitu životne sredine, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, kako bi inicijativa dobila konačan efekat. Mislim da bi trebalo već tokom naredne godine da imamo određeni stepen zaštite lokaliteta Plava špilja, koji ćemo razrađivati“, naveo je Katić.

Ćulafić je rekao da će Opština imati punu podršku Ministarstva kada je u pitanju pokretanje inicijative i sprovođenje procedure zaštite Plave špilje.

Sagovornici su saglasni i da je uspješna realizacija projekta čišćenja hercegnovskog podmorja i odlični efekti rezultat dobre saradnje lokalne uprave i Eko fonda.

U okviru akcije čišćenja na četiri lokaliteta u akvatorijumu hercegnovske opštine izvučeno je oko 40 tona otpada.

„Primijećeno je da postoji značajna količina otpada koji je i dalje na dnu hercegnovskog zaliva, tako da ćemo mi tokom 2025. godine kandidovati da se obezbijedi još stotinjak hiljada eura od Opštine i Eko fonda za nastavak realizacije čišćenja podmorja“, najavio je Katić.

Ministar je kazao da je čišćenje lokaliteta u akvatorijumu urađeno u svrhu čišćenja podmorja, a sa ciljem osvješćivanja i edukacije djece, te stvaranja temeljnih pretpostavki da o životnoj sredini brinemo u vremenima koja su pred nama.

Govoreći o neriješenom pitanju deponije u Herceg Novom, Ćulafić je rekao da će se taj resor baviti tim problemom.

Tema sastanka bio je i projekat energetske efikasnosti koji podrazumijeva ugradnju nove fasade i savremenog sistema grijanja i hlađenja za zgradu Opštine. Kako je naveo Katić, lokalna uprava očekuje subvenciju Eko fonda za realizaciju ovog projekta, ali i planira kandidovanje drugih objekata na području grada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.